• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Вода през ден във вилна зона край Аксаково, хората от години чакат изграждане на водопровод

Вода през ден във вилна зона край Аксаково, хората от години чакат изграждане на водопровод

/КРОСС/ Живеещи във вилната зона на аксаковското село Доброглед настояват за изграждане на водопровод до имотите им. Сега те черпят вода от кладенци и местни сондажи. В самото село пък от години има проблем с водоснабдяването. През лятото домакинствата са на режим заради липсата на достатъчно вода, която е и с лошо качество, казват хората.

Доброглед е красиво село близо до Варна, но без условия за нормален живот. Хората се оплакаха, че често са на воден режим.

Водата идва през ден. Когато дойде, водата е мътна, не става за пиене, негодна за пиене. Когато идва, идва с налягане през тръбата с въздух, който се отчита на сметките ни. Лятото, когато идва, няма налягане. Абсурдно е да се пусне пералня, абсурдно е да се захрани бойлер, да се изкъпе човек. Пълно безумие е за 21 век, разказва Кремена Чабутарова.

Местните казват, че нямат подкрепа от институциите, които ги търсят само, когато трябва да си плащат данъците.

Дефакто ние сме в 90-те години на по-предния век. Просто сме изоставени от всичко, както всичко в България. Никой не взема мерки за нищо. Във вилната зона няма водопроводи, няма никаква канализация. Искат да се завърнат младите хора по селата, по тези вилни имоти, които са близо до селата, но няма как, каза Коста Вергиев.

Проблемът с водата не може да бъде решен, докато не се одобри Общият устройствен план на Община Аксаково. Следващата стъпка е да се изготвят подробни устройствени планове за вилната зона, която по документи сега се води селищно образувание "Доброгледски лозя".

Той е изготвен и в момента чакаме последно становище в Министерството на околната среда и водите. След като получим това становище ще бъде вкарано на държавен експертен съвет, за да получи одобрение. Но не може да се ангажираме със срокове, защото той отдавна е вкаран в министерството, за съжаление нямаме още никаква реакция, коментира инж. Гергана Иванова, община Аксаково.

И докато хората чакат реакция от институциите, са започнали да изграждат собствени водоизточници.

Често живеещите в Доброглед са принудени да пълнят големи туби с вода от обществената чешма в центъра на селото. Тя обаче не е годна за пиене.

Налага се да си купуваме водите за пиене и да ги мъкнем от Варна дотук. Ще дойде един момент, в който и младите хора, които и сега са малко на брой, ще избягат от селото. Изглежда, че в това село не се прави нищо, коментира Кремена Чабутарова.

Дори да се изгради водопровод до вилната зона, не е сигурно, че хората там ще имат вода.

По принцип водата от каптажа, който е съществуващ, е крайно недостатъчна за селото, а камо ли да стигне за вилната зона. Трябва да се търсят някакви други източници, обясни инж. Гергана Иванова.

От Басейнова дирекция издадоха документ, в който казват, че реално подземни водни тела има. Но вече ние, като физически лица няма какво да направим. Това е към ВиК дружеството и общините, тъй като подземните води са собственост на държавата, добави Мирослав Кючуков.

Живеещите в Доброглед и във вилната зона създадоха инициативен комитет, който ще провежда срещи и ще води диалог с администрацията за решаване на проблема с водата в селото.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.