• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Явор Гечев: Украинското зърно създава криза на свръхпредлагането на нашия пазар

Явор Гечев: Украинското зърно създава криза на свръхпредлагането на нашия пазар

/КРОСС/ През изминалите две седмици процедурата за приемане на заявления за подпомагане на земеделските производители е ускорена. Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие" успяха да предприемат и реализират 37 000 заявления за подпомагане за две седмици. До края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Когато администрацията иска да работи, тя може да го прави, посочи той.

„Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по Европейски регламент - 5% от стойността на Програмата за развитие на селските райони, или около 60 млн. Поискахме и редица мерки от Брюксел - отваряне на кризисния фонд на ЕС", каза още министърът.

Според него обаче това подпомагане няма да се усети от потребителите, тъй като цените в магазините едва ли ще паднат.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намаления добив. По думите му той е с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина - това се прави от частни фирми, които играят на търгове", обясни земеделският министър.

Той коментира и проблемите в дейността на зърнопроизводителите и вноса на украинско зърно. „Ние не можем да го ограничим. Това, което правим, е да провеждаме допълнителен фитосанитарен контрол", обясни Гечев и увери, че некачествена продукция няма как да влезе на българския пазар.

„Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност. Европа направи регламент, чрез който каза, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без допълнителен фитосанитарен контрол. Но такъв все пак се извършва в Румъния, а и нас - и повторен, по настояване на българските зърнопроизводители", заяви земеделският министър.

По-голямата част от пробите отговарят на европейския стандарт, но има и такива, които не отговарят. „На европейския пазар няма да влезе зърно, което не е с необходимите изисквания като качество", увери той.

Именно украинското зърно, което влиза у нас, създава криза на свръхпредлагането на нашия пазар, а то пък влияе на цените. Вносът от Украйна не може да бъде ограничен.

За справянето с последствията от наводненията в Карловско, до момента Министерският съвет е отпуснал 31 млн. лв., съобщи Гечев. „Поискали сме пари и от ЕС. Те вероятно ще се използват за възстановяване на инфраструктурата и сигурно няма да стигнат", смята земеделският министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Интересно как при криза на свръхпредлагането, цената на брашното и съответно на хляба постоянно расте, като крайната цена на хляба за далече не луксозни видове достига 4 лв. за кг.

18.09.2022 08:02:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.