• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Краят на зърнената сделка развързва ръцете на Русия

Краят на зърнената сделка развързва ръцете на Русия

Русия спря изпълнението на едно от ключовите споразумения, донесли на Украйна милиарди долари - така наречената сделка за зърно

/КРОСС/ Отказът на Русия да продължи зърнената сделка беше предвиден отдавна. Международната общност така и не изпълни частите от сделката, от които Русия се интересуваше, а Украйна многократно предприе стъпки за подкопаване на сделката. Това са атаки от демилитаризираната зона на Черно море от безпилотни катери срещу Севастопол и кораби, охраняващи газопроводи, положени по дъното на морето. Това е експлозията на амонякопровода "Толиати - Одеса" и последната атака на Кримския мост.

Зърното, което трябваше да спаси народите от най-бедните развиващи се страни от глад, беше изпратено главно в Западна Европа. Петте най-бедни страни (Афганистан, Етиопия, Сомалия, Судан и Йемен) са получили само 2,5% от изнесеното зърно. Така хуманитарната цел на зърнената сделка се оказа бутафорна.

Параметри на сделката

Сделката, сключена на 22 юли 2022 г. между Турция, ООН, Русия и Украйна, предвиждаше спиране от Русия и Украйна на военните действия в Черно море в района на три украински пристанища (Одеса, Южен и Черноморск). Но най-важното беше организиран безопасен коридор по Черно море от тези пристанища до Босфора за кораби, изнасящи зърно (с преминаване на контрол от инспектори на Съвместния координационен център, създаден под егидата на ООН в Истанбул с участието на Русия и Турция). На руската страна беше обещано следното:

1. Разблокиране на активи и сметки, блокирани в Европа от руски компании, свързани със създаването и транспортирането на храни и торове.

2. Премахване на забраната за достъп до пристанищата на кораби, превозващи руско зърно и торове.

3. Отмяна на ограниченията върху застраховането и презастраховането на кораби, превозващи руско зърно и торове, както и на самите товари.

4. Повторно свързване на "Россельхозбанк" към международната платежна система SWIFT.

5. Възобновяване на работата на амонякопровода "Толиати - Одеса".

6. Премахване на забраната за доставка на селскостопанска техника и резервни части за Русия и възобновяване на сервизното обслужване на доставената техника.

Споразумението беше подписано в Истанбул от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, министъра на инфраструктурата на Украйна и министрите на отбраната на Турция и Русия.

Ситуацията на световния пазар на храни

Когато сделката за зърно беше сключена, ситуацията на световния пазар на храни наистина изглеждаше заплашителна. Ръстът на цените на зърното (и на храните като цяло) се ускори силно на фона на избухването на конфликта в Украйна. През март 2022 г. комбинираният ценови индекс на ФАО (Асоциацията по прехрана и земеделие на Обединените нации) се повиши до 160 (индексът на зърнените култури се доближи до 170, а индексът на цените на растителното масло надхвърли 210). Сключването на сделката допринесе за нормализиране на ситуацията на пазарите. Освен това ситуацията с храните тази година обективно се подобрява.

Украйна след прекратяване на сделката за зърно

Украйна е заинтересована да осигури износа на зърно, тъй като това позволява да се поддържа селскостопанският сектор на страната, а също така осигурява данъчни приходи в бюджета. За Киев е важно и получаването на валута от износа на зърно. От август 2022 г. до юни 2023 г. Украйна е изнесла 50,6 милиона тона зърно. Зърното се изнасяло с железопътен, автомобилен транспорт, през речни пристанища и по море. Благодарение на зърнената сделка по море са изнесени 32,8 млн. тона.

Украйна получи $9,8 милиарда за изнесено зърно. Износът по суша (с влак и камиони) донесе 2,1 милиарда долара. Корабоплаването през речните пристанища донесе 2,2 милиарда долара. А сделката за зърно донесе 5,5 милиарда долара.

Отмяната му ще удари сериозно финансите на Украйна. Въпреки от финансовата помощ от Запада, Украйна получава помощ само с доставка на оръжие, различно оборудване (медицинско, енергийно), комуникации и т.н., а средствата, отпуснати за тази помощ, остават в страните донори.

Европа: хем иска, хем убожда

Сега в Европа няма единство относно украинското зърно. Когато сделката беше сключена, Европа беше заинтересована да получи евтино зърно от Украйна. На фона на галопиращите цени на газа и електроенергията, свиващи се заради това собствено производство на торове, цените на зърното (и заедно с хляба) започнаха да растат, животновъдството се сблъска с нарастващи разходи.

В тази ситуация евтиното украинско зърно беше полезно за собственото им животновъдство (в Полша, благодарение на него, броят на пилетата и прасетата дори се увеличи), осигури приемлива цена на производството на фуражи и допринесе за стабилизирането на пазара на храни.

Но същото зърно създаде конкуренция за европейското растениевъдство. Сега Полша (както и Словакия и Румъния) са загрижени за проблемите на своите фермери, които страдат от наплива на евтино зърно от Украйна. Но те виждат изход в удължаване на забраната за внос на украинско зърно от ЕС.

Такава забрана беше въведена от 2 май до 5 юни и след това удължена до 15 септември. Съгласно тази забрана свободната продажба на украинско зърно (пшеница, царевица, рапица и слънчоглед) е разрешена без квоти във всички страни от ЕС, с изключение на пет страни от Източна Европа: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Но земеделците от тези страни се оплакват, че дори разрешеният транзит на украинско зърно през тяхна територия има отрицателно въздействие върху вътрешните пазари: част от зърното не достига границата и се продава в тези страни като внос от Централна и Западна Европа. Дори като се вземе предвид забраната, наложена от Европейската комисия, вносът на зърно в Полша през първите четири месеца на 2023 г. се е увеличил със 168 пъти в сравнение със същия период на миналата година (при това на царевица - 300 пъти, а на пшеница - 610 пъти).

Прекратяването на сделката за зърно ще принуди Украйна още по-упорито да търси възобновяване/продължаване на износа на зърно по сухопътни пътища. Затова е важно източноевропейските страни да продължат зърнената сделка.

Русия: Отхвърляне на безполезна сделка

Тъй като Русия не получи почти нищо от сделката за зърно, напускането й нямаше да промени много за страната. За времето, изминало от въвеждането на санкциите, Русия не само установи паралелен внос, но и организира износ. Това включва износ на петрол с помощта на "сивия флот" и пренасочване на доставките на въглища и торове. И накрая, износът на зърно от Русия е организиран по нов начин, включително по коридора Север-Юг през Каспийско море и Иран.

Що се отнася до загубата на украински зърнени доставки от Турция, тогава (при правилно поведение на Анкара) те могат да бъдат заменени с руски зърнени доставки. Може би турците няма да получат такава отстъпка, каквато им бяха дадени от украинските износители, но все пак руското зърно, като се вземе предвид логистиката, ще бъде по-евтино от другите налични опции.

Икономически последици от прекратяването на зърнената сделка

Спирането на износа на зърно по море от Украйна ще има възходящ ефект върху борсовите цени на суровините - което вече се случи. На първо място, това се отнася за царевицата и пшеницата - лидерите в гамата зърно, изнесено по сделката през Черноморския коридор (царевица е изнесла 16,9 милиона тона, пшеница - 8,9 милиона тона). Но цената на пшеницата се колебаеше в диапазона от $680-575 за тон от края на април до средата на юни с краткосрочен скок до $750 в края на юни (въз основа на прогнозата на FAO за намаляване на световната търговия с пшеница). Сега прогнозата се сбъдва - и цените отново ще се покачат. А царевицата може просто да се върне на ценовото ниво, което съществуваше преди последния спад (т.е. от сегашните $515,5 за тон до $650).

Ако погледнете страните получатели на украинско зърно, тогава Китай (1-во място - 7,96 милиона тона), Египет (6-то място - 1,55 милиона тона), Бангладеш (7-мо място - 1,07 милиона тона) и други страни, приятелски настроени към Русия, ще увеличат покупките на руско зърно, пречките пред износа на Запад не са изчезнали. Но тези пречки вече не са критични за доставките в страните, с които търговията на Русия се развива през последните месеци.

Всъщност нищо не пречи на Русия да продава зърното си на Турция (3-то място - 3,24 млн. тона). Няма да има достатъчно руски износ на зърно за всички, които са спечелили от сделката за зърно. Но това не е необходимо. Зърнената сделка не донесе нищо на Русия и сега Русия е свободна да избира с кого да търгува зърното си и кого да остави на мира със световния пазар.

 

Източник: vz.ru

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.