• 19 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7894
 •  GBP / BGN 2.3235
 •  CHF / BGN 2.0234
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 32°C

Слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България

Слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България

/КРОСС/ Много слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България. Това е втора поредна година, в която те търпят сериозни загуби. За сметка на количествата, качеството на зърното е много добро, но заради ниските цени няма как да покрият загубите. Климатичните промени и засушаването също затрудняват стопаните и те апелират държавата да вземе смешни мерки за осигуряване на вода за напояване.

За разлика от Добруджа, в районите на Пловдив, Чирпан и Стара Загора добивите от зърнени култури този сезон са близо 50 процента по-ниски.

Светослав Русалов, зърнопроизводител от с. Труд: "Добре изглеждаха пшениците, но като вкарахме комбайните и се оказа едно голямо разочарование. Добивите са плачевно ниски, жънем около 300-350 кг, тук-там някоя нивичка пусне 400 кг, но това е много голяма рядкост. Миналата година добивите се движиха между 400-500 кг."

Людмил Работов - зърнопроизводител, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив: "Ситуацията не е такава, каквато очаквахме. Ще калкулираме загуби, много е притеснително."

Качеството на пшеницата е отлично. Въпреки това, заради ниските изкупни цени стопаните за втора поредна година не могат за покрият разходите си. За да намалят донякъде загубите си, някои от тях обмислят да продават техника, със сигурност ще намалят и рентата, която се полага на собствениците.

Светослав Русалов, зърнопроизводител от с. Труд: "Ако вземем, че производствените разходи са около 200 лева, при текуща цена 33 ст., това означава, че добивът ми е трябва да е 600 кг., а той е 350 кг, т.е. цената трябва да е двойна на сегашната."

Сериозен проблем е липсата на вода. При необходимост от поне 50 млн. кубика вода, от "Напоителни системи" са информирали зърнопроизводителите в Пловдивско, че ще разполагат с по-малко от половината, колкото са запасите в язовир "Пясъчник".

Людмил Работов - зърнопроизводител: "В момента има някъде около 22 млн., които са крайно недостатъчни за всички хора, които реално използват водата за напояване. Пролетниците в момента са подложени на много голям стрес. Тръгнаха да изгарят долните листа на слънчогледите, царевиците."

Зърнопроизвоителите настояват бързо да се реши проблемът с напояването. Ако държавата им осигури нужните количества вода, те са готови да инвестират в модерни системи за напояване.

Източник: БНТ

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.