• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

За първи път: Астрономи видяха как изглежда ядрото на газов гигант

За първи път: Астрономи видяха как изглежда ядрото на газов гигант

/КРОСС/ За първи път астрономи видяха как изглежда ядрото на газов гигант. Те открили непознат за тях тип обект, който обикалял далечна звезда.

Предположили, че това може би е ядрото на планета, каквато е Юпитер, пише BBC. Проучването е публикувано в сп. Nature.

Гигантски планети като Сатурн и Юпитер имат плътно ядро, обвито в дебел слой водород и хелий. Никой досега обаче не е успял да види как точно изглежда то.
Според екипът от астрономи откритието, на което са се натъкнали този път, е скалистата вътрешност на газов гигант, чиято плътна атмосфера липсва.

Дейвид Армстрогн, главният учен, от университета "Уоруик", и неговите колеги използвали програма, чрез която засичали видими планетарни ядра благодарение на данните от космическия телескоп Тес.

Газовият гигант привлякъл вниманието им заради голямата си маса. Именно това ги подтикнало да потърсят отговор на въпроса защо планетата е толкова тежка.

Учените най-напред предположили, че това е двойна звезда.
"Продължихме с проучванията и установихме, че всъщност това е планета, но изключително масивна за своите размери", обяснява д-р Армстронг.

Радиусът ѝ е около три пъти по-голям от този на Земята и е близо 39 пъти по-тежка.

Обектът, наречен "TOI 849 b", бил открит да се върти около звезда, подобно на Слънцето, на 730 светлинни години от Земята.

Неговата температура е около 1.527 градуса по Целзий и прави обиколка около основната звезда за 18 часа.

Учените все още обаче не са наясно дали ядрото е изгубило атмосферата си при сблъсък или просто никога не е е имало такава.
Ако планетата някога е била подобна на Юпитер, то има няколко начина, по които е възможно да е изгубила газообразната си обвивка - или звездата се е приближила твърде близо до основната звезда и е била буквално "разкъсана" от притегателната ѝ сила, или се е сблъскала с друга планета в късния период на формирането ѝ.

Според д-р Армстронг събраните данни показват, че е по-вероятно планетата да е преминала през необичайна еволюця, при която да е загубила атмосферата си. За да се потвърди тази теза обаче ще са необходими още изследвания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.