• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Вежди Рашидов с номинация за академик

Вежди Рашидов с номинация за академик

/КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов е номиниран за академик на БАН. Публикацията на академията за предстоящия избор на академици не се посочва чия е номинацията на Рашидов.

Участниците в конкурса за академици и член-кореспонденти на БАН може да бъдат предлагани от група академици (не по-малка от четирима души, от които поне двама са от областта на конкурса); от научните съвети на всички държавни научни организации в страната; от факултетните съвети от висши училища; от централните ръководства на научните и творческите съюзи. Конкурсът е обявен на 19 януари, а защитата на кандидатурите предстои.

Номинацията на Рашидов е в категорията „Изкуство и изкуствознание", в която са номинирани и писателят и преподавател в Софийския университет проф. Боян Биолчев, писателят Анжел Вагенщайн, Аксиния Джурова, Любомир Левчев, писателят Кирил Топалов и др.

БАН предстои да избере 16 от общо кандидатиралите се 52 за академици в различни клонове на науката и изкуството. Решението е взето в петък от Управителния съвет на академията.

С най-много номинации е химикът член-кореспондент Илия Рашков, когото осем академици са посочили като достоен носител на най-високата научна титла у нас.

До 13 март желаещите да продължат напред в надпреварата трябва да подадат документи и да потвърдят участие пред администрацията на БАН. Според устава на академията, за да получи някой престижното звание, не по-малко от две трети от членовете на Събранието на академиците трябва да дадат положителен вот.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Г-н Рашидов е световно-известен скулптор, български творец на изкуството, признат и от БАН с избора му за член-кореспондент /дописен член/. Поради тези му качества и приноси, а не по политически причини или особености на характера, той е ПРЕДЛОЖЕН от свои колеги - редовни членове на БАН, за академик. Заедно с още 18 изтъкнати дейци на изкуството и културата и изкуствоведи, той ще кандидатства за едно от 4 места, определени за тази област. Това е много сериозна конкуренция /почти 5 души за едно място!/, като повечето от предложените творци на изкуството имат значителни приноси за българската култура. Кои ще бъдат избрани е въпрос на обективна професионална преценка от рецензенти и от академиците, а не от лаици и профани!

02.03.2015 17:19:28

Анонимен

Ами... Каквато държавата, такива академиците...

01.03.2015 11:50:11

Анонимен

Боже!Аз не знаех,че е професор,те академик ще го правят!Знаех само,че е побойник.Сигур често вика ..."а къде ми е...а къде ми е"

01.03.2015 11:31:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.