• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Шефът на „Александровска": Болницата е стабилна

Шефът на „Александровска": Болницата е стабилна

София /КРОСС/ Приватизацията на болници или създаването на възможност за публично-частни партньорства биха дали глътка въздух на здравеопазването. Това мнение изказа директорът на болница „Александровска" доц. Костадин Ангелов с уговорката обаче, че решението е политическо и вече има анонси за оттеглянето на това предложение. В интервю за Дарик той подчерта, че ръководената от него болница е в стабилно финансово състояние, въпреки дълговете, които се трупат от дейности, които не са заплатени.
Здравното министерство с всички свои структури има достатъчно лостове, за да гарантира качеството на медицинската услуга както в държавните, така и в частните болници, коментира директорът на УМБАЛ „Александровска". „Частните средства не само няма да навредят, те ще помогнат на здравеопазването или чрез приватизация или чрез публично-частно партньорство", допълни д-р Костадин Ангелов.
Д-р Ангелов напомни, че още миналата година е заявил позицията си за това, че броят на болниците в страната може да бъде намален като те се обединят в мултиболнични комплекси. От „Александровска" запазиха обаче мълчание в разгара на дискусията за и срещу сливането й с болница „Св. Иван Рилски", чиито доктори протестираха. Доц. Ангелов беше категоричен, че не са мълчали от страх, а не са искали да влизат в диалог с колеги и няма да кажат лоша дума за колегите си.
Шефът на Александровска не скри огорчението си от коментарите на колеги от „Св. Иван Рилски", като подчерта, че най-неприятни са хулите между хората в бели престилки. Иначе на обвиненията за задлъжнялост на лечебното заведение той напомни, че през 2013 г. е заварил болницата с 4 млн. лв. задължения и 27 млн. лв. счетоводна загуба, което практически означавало декапитализация и фалит.
„Успяхме да предотвратим фалита. Тази година увеличихме капитала на дружеството с почти 12 млн. лема и можем да кажем, че няма опасност тя да фалира. В момента задълженията са около 10 милиона, но трябва да се отбележи, че болницата е разположена на 257 декара, тя има 22 сгради, 31 медицински специални и някои от уникалните й дейности водят до трупане на загуба", отбеляза директорът на лечебното заведение.
Размера на дълга го увеличавали дейностите, които не са финансирани. Само един от примерите - годишно през реанимациите на „Александровска" минават около 6000-7000 пациенти и след намалената субсидия се трупа около 2 млн. лева загуба всяка година.
Д-р Костадин Ангелов отбеляза, че има случаи, в които приемат пациенти и над т.нар. лимит, защото 51% от пациентите били от страната и голяма част от тях ще бъдат лишени от лечение, ако бъдат върнати или отложени. „Те имат пари да дойдат до София, да си платят потребителската такса и да си отидат - осъзнаваме и социалната си роля", коментира директорът на болницата.
В „Александровска" не се страхували от оценката на пациента и във всяка клиника има кутия за мнения и препоръки. Антикорупционната им стратегия предвиждала гореща линия и поща, чрез които също да се приемат сигнали.
Заради застаряването на професията, УМБАЛ „Александровска" държи на младите лекари. В момента в болницата работят около 220 специализанти и близо 60 докторанти. 65 от специализантите са назначени по Наредба 1, което ще струва на болницата около 1 млн. годишно - инвестиция, която по думите на директора е важна. В лечебното заведение функционира и Съвет на младите лекари - консултативен орган, който се събира веднъж в месеца.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.