- 28 Апр 2024 |
- USD / BGN 1.8255
- GBP / BGN 2.2837
- CHF / BGN 2.0000
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 20°C
Разреден и фалшив алкохол се продава в заведенията в страната
04 Юли 2019 | 11:02
/КРОСС/ Разреден и фалшив алкохол се продават в заведенията в страната - това показват първите проверки от началото на лятото. А само за два месеца са хванати тонове алкохол с неясен произход, произведен по гаражи и мазета, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките. Лъжат ли ни с алкохола в заведенията? Резултатите от лабораторните изпитванията на първите проби, взети от контролните органи това лято, следват от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".
В лабораторията на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки се проверява дали алкохолът, който пием, е фалшив или не. И разреждат ли се уискито, водката и виното, които ни сервират в заведенията.
Само за два месеца - май и юни - са открити над 6 тона нелегален алкохол от митническите власти, който е бил предназначен за нощните заведения по морето и големите градове. През миналото лято по Черноморието са взети 33 проби - като всяка четвърта е с по-ниско от обявеното алкохолно съдържание и на практика е била разредена.
Какво показват проверките от началото на сезона? Отговорът от специалистите. „В пробата от отворената бутилка алкохолното съдържание е било 37,5 % - при минимални 40 %. А пробата от запечатената бутилка е отговаряла на всички изисквания за разлика от разпечатената напитка. Което означава, че пробата най-вероятно е разредена в самото заведение", обясни инж. Галя Михайлова от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.
Някой подменя бутилката с алкохол, заменя съдържанието или сипва вътре вода - обикновеното разреждане. Съветваме да си поръчват на самия бар - за да видят какво им наливат, да си поръчват по-малко популярни марки и напитки - тъй като обикновено злоупотребите по заведенията са свързани с най-популярните марки и напитки, заяви Синхрон - Ралица Скорчева-Славова от Асоциация „Спиритис".
Некачествен алкохол показват и тестовете на проба от водка, взета от заведение в Созопол. Същото показват и пробите от такова в Приморско. Вместо водка, на клиентите е бил сервиран спирт с по-нисък градус. За да се нарича водка - трябва да има минимално алкохолно съдържание 37,5 % - в случая на етикета е обявено 35. Не може да бъде наречено водка - не е опасно - не съдържа забранени вещества - но просто търговското й означение е неправилно, обясни още инж. Михайлова.