• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Руският "Амазон" стъпва на европейския пазар

Руският "Амазон" стъпва на европейския пазар

/КРОСС/ Руската корпорация "Яндекс" е разработила услуга за онлайн търговия в чужбина, която ще действа от октомври, съобщи деловото издание РБК. Създадена заедно със "Сбербанк", тя ще е ориентирана към поръчки и доставки на стоки от европейски и други страни, макар повечето от доставките в Русия в момента да идват от Китай.

В основата на логистичния модел на услугата, която ще се предлага от "Яндекс.Маркет" е "опитът на "Амазон"," казва директорът на услугата, отгоарящ за международното развитие Алекс Василиев, цитиран от РБК. Това означава, че компанията "ще носи цялата отговорност за логистиката и доставката на стоки, за адаптация на съдържание на руски език и маркетинга му."

Идеята бе обявена за пръв път през август 2017 г., когато изпълнителният директор на "Сбербанк" Герман Греф каза, че целта е "на базата на "Яндекс.Маркет" да се изгради руският "Амазон"," както на вътрешния пазар, така и в международната онлайн търговия.

При това, макар 90% от трансграничните пратки в Русия да идват от Китай, услугата се ориентира към пазари като Европа. Компанията не планира да се ориенира към Китай, а вече има договорени партньорства в Индия, Япония, Корея, Турция, Израел, Великобритания и САЩ. Акцентът е върху "много силни играчи" на местните пазари, които произвеждат "качествени стоки", но не ги доставят в Русия.

Появата на новата услуга на "Яндекс.Маркет" съвпада със съобщението тази седмица за компанията на "Алибаба", две руски компании и суверенния фонд на страната - най-големия играч в онлайн търговията в Русия.

Системата на доставките ще е като тази на "Амазон" - предвижда, че продавачът доставя стоката си до склада в Европа или в партньорски логистични хъбове, откъдето стоките се насочват към купувачите. Ако по пътя възникне проблем със стоката, отговорността е на "Амазон", съответно на "Яндекс.Маркет". "Не всички продавачи са готови да се занимават с организация на доставки в Русия, особено европейски. Пазарът не им е особено известен, а излизането на него на нови играчи е рискован."

"Яндекс", набрала сили преди години с най-голямата руска търсачка, в последната година активно навлиза в сегменти, в които се опитва да се конкурира с компании като "Амазон", "Юбер" и други - със собствени устройства или услуги като споделено пътуване.

Покупките от чужбина на руски потребители са почти изцяло (90%) от Китай, а едва 3% от ЕС и 2% - от САЩ. Ако обаче критерият е не брой, а стойност, делът на китайските е значително по-малък - 53%, а този на европейските и американските - съответно 22% и 12% по данни на Асоциацията на компаниите за интернет търговия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.