• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

България се лиши от ползите, които получава Анкара след срещата между Путин и Ердоган

България се лиши от ползите, които получава Анкара след срещата между Путин и Ердоган

/КРОСС/ След срещата между Путин и Ердоган на 9 август в Санкт Петербург, Анкара възобнови своята енергийна стратегия. Без да бъде производител на природен газ, Югоизточна Турция цели да се превърне в регионална енергийна платформа. Предстои построяването на „Турски поток", който ще захрани турската икономика и югоизточна Европа.

В момента Турция е зависима 80% от руския природен газ. При построяването на „Турски поток" Анкара ще спечели за себе си преференциални цени за „синьото злато" и съответно транзитни такси от газопровода.

Освен това Турция, заедно с Русия, се превръща във важен фактор за снабдяване на Европа с въглеводороди.

България се лиши от тези три ползи, които получава Анкара поради това, че се подаде на натиска на Брюксел и Вашингтон и прекрати строителството на „Южен поток". Като официална причина тогава бе изтъкнато неизпълнението от руска страна на условията на Третия енергиен пакет, които по-късно се оказа, че не са в сила при строителството на германския газопровод „Северен поток-2".

Русия ще финансира и ще притежава 50,1% от „Турски поток", който ще бъде построен до границата с ЕС. След това строителството на газопровода на европейска територия може да бъде продължено само след писмено потвърждаване от Брюксел, че проектът е с приоритетен статут. На територията на ЕС местните газоразпределителни мрежи, според руската страна, ще бъдат грижа на големите компании като OMV, Shell, BASF и други, коментира Боян Чуков, цитирайки публикация на в. „Монд" от 16 юли 2016 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.