• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Изследователи измериха нов температурен рекорд на Антарктида

Изследователи измериха нов температурен рекорд на Антарктида
За първи път маркировката от 20 градуса е надвишена

/КРОСС/ Учените са измерили нова пикова температура в Антарктида. На северния край на Антарктида на 9 февруари е била отчетена температура от 20,75 градуса. "Никога не е имало толкова висока температура в Антарктида", казва ученият Карлос Шефер, предава германското издание Die Zeit.

За първи път маркировката от 20 градуса е надвишена. На южното полукълбо сега е лято.

Измерването на температурата в аржентинската изследователска станция Марамбио е част от 20-годишен изследователски проект за въздействието на изменението на климата върху вечните ледове в региона, уточни Шефер. Последният температурен рекорд е бил около 19 градуса. Шефер подчертава, че рекордната стойност не позволява да се правят изводи по отношение на бъдещото развитие на климата. Това е просто точка от данни.

Само преди седмица аржентинската метеорологична агенция измери най-топлия ден в аржентинска Антарктика от началото на метеорологичните рекорди. В изследователската станция „Есперанса“, разположена на 100 километра от гара Марамбио, е била регистрирана температура от 18,3 градуса.

Според данни на ООН последното десетилетие е най-топлото в Антарктида. Топенето на ледниците там в резултат на глобалното затопляне е ключов фактор за повишаването на морското равнище в световен мащаб.

Например, ефектите от повишаването на морското равнище поради топящия се лед могат да бъдат значително по-силни от очакваното. Според ново проучване на международен екип от учени, глобалното затопляне може да доведе до повишаване на морското равнище с 58 сантиметра до 2100 година. Това разкрива Андерс Леверман от Потсдамския институт за изследване на влиянието върху климата (PIK). „Антарктическият фактор е най-голямата неизвестност и най-големият риск за морското равнище в световен мащаб“, казва Леверман.

В по-дългосрочен план топенето на ледената покривка на Антарктида има потенциал да повиши нивото на морското равнище с няколко десетки метра. "Това, което знаем със сигурност, е, че изгарянето на въглища, нефт и газ увеличава рисковете за крайбрежните градове от Ню Йорк до Мумбай, Хамбург или Шанхай", предупреди Леверман. През последните 100 години е имало увеличение от около 19 сантиметра.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.