• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Цветан Антов, АБВ: Младите трябва да знаят историята, защото като знаеш историята, имаш и бъдеще

Цветан Антов, АБВ: Младите трябва да знаят историята, защото като знаеш историята, имаш и бъдеще

/КРОСС/ „Баскетболът - игра на личностите" - aлманах на българския баскетбол в два тома, където може да бъде проследена историята на този спорт в България, събра в Музея на спорта редица именити български баскетболисти, треньори и деятели. Книгата бе представена от своите автори - журналистите Михаил Делев, Лилия Янкова и Хари Латифян, Любомир Нешев и Иван Вълчанов.

Авторите обясниха, че в основата на алманаха, резултат на повече от две години труд , стоят 26 истории, събрани с помощта на покойната журналистка Надежда Богданова. Огромен труд е положен, за да се извади и подробна статистика от архивите на „Народен спорт".

Българската федерация използва случая, за да награди и за заслуги и легендата на българския баскетбол Цвятко Барчовски.

На събитието присъстваха много от легендите от златните години на женския баскетбол у нас, бивши национални състезатели и ръководители на този спорт. Единственият представител на по-младото поколение на събитието бе Тодор Стойков, а баскетболистът и кандидат за евродепутат от листата на АБВ Цветан Антов бе там като единствен от треньорите в НБЛ. Той коментира, че събирането на историята на българския баскетбол в алманах е прекрасна идея. Самият Антов е съдействал за събирането на архиви за този спорт от Плевен. „В последно време този спорт е поставен встрани. Това обаче може би се дължи на нивото на самия спорт в България в момента. Младите трябва да знаят историята, защото като знаеш историята, имаш и бъдеще", коментира баскетболистът. И допълни, че за него е удоволствие да срещне на представянето много свои предшественици в своя спорт - „ние сме от една кръвна група и говорим на един език", каза още спортистът.

 

Цветан Антов е баскетболист, основен състезател на националния отбор на България, Спартак (Плевен), Лориен (Франция) и Лил (Франция) през 90-те години на ХХ век. Антов има бронзов медал от европейското първенство с младежкия национален отбор по баскетбол, две шампионски титли и една купа на България със Спартак (Плевен). Като капитан на Спартак (Плевен) Антов има съществена заслуга за най-големите европейски успехи на клуба. С Цветан Антов в редиците си Плевен побеждава най-титулованите клубове на Стария континент Реал (Мадрид), Партизан (Белград), Бенфика (Лисабон) и др. в турнирите на ФИБА през 1995 и 1996 г. След прекратяването на състезателната си кариера Антов става старши треньор на плевенския Спартак, а по-късно и президент на клуба. Кандидат за евродепутат от листата на АБВ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.