• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Щатът Аризона съди GM за $3 милиарда

Щатът Аризона съди GM за $3 милиарда

/КРОСС/За пръв път в Щатите е подаден иск от името на щат към автопроизводител. Щатът Аризона обвини концерна General Motors в скриване на информация за дефекти и несвоевременна рекламационна акция. Искът е подаден от главния прокурор на щата Том Хорн, който добави, че криейки информация за дефекти в колите си с цел да не дава пари за скъпо струващи сервизни акции, General Motors е подложил на опасност общественоста.

Прокурорът смята да се бори за компенсации в размер на 10 000 долара за всеки от 300 000 собственици на подобен автомобил в щата. В иска на Аризона се споменава дефектният ключ на запалването, който позволява на ключа да се завърти произволно и да изключи мотора от работа, както и да блокира предпазните въздушни възглавници. В иска се споменават още и други елементи от автомобилите, като възглавници, предпазни колани, елинсталация и светлини на стоповете.

Както отбелязва агенция Ройтерс, въпреки че доста от посочените проблеми се отнасят към "стария GM" отпреди процедулата за фалит през 2009-а, прокурорът смята, че "новият GM4 продължава да носи отговорност, продължавайки да крие информацията за дефектите. Затова отхвърля позицията на GM от където заявяват, че автопроизводителят не е длъжен да отговаря в съда за проблеми с безопасността на автомобили, произведени до 2009-а година.

GM вече обяви, че ще заплати по милион долара на роднините на загиналите в ПТП заради дефекта в ключа за запалване. Тази компенсация е поискана досега за над 850 загинали. Специален фонд на автопроизводителя ще продължава да приема заявки от потърпевши до края на тази година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.