• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Ген. К. Попов: Армията е на пост

Ген. К. Попов: Армията е на пост

/КРОСС/ - Г-н Генерал, ако някой каже, че началникът на отбраната не се притеснява от опита за преврат в съседна Турция, със сигурност ще излъже. Каква е истината?

- Естествено, че емоциите са важни. Но по-важното в случая е да направим правилна оценка и верен анализ на ситуацията, за да вземем адекватното решение. Това го направихме и продължаваме да го правим. Още в нощта на опита за преврат получих своевременна информация за случващото се в Турция и в този кабинет събрах висшия команден състав на армията. А по-късно, към 3 ч. сутринта заедно с министъра на отбраната отидохме в МС, направихме съответните предложения, които бяха оценени като правилни и точни.

- В кръга на шегата, може ли да се каже, че който и да е опит за преврат не може да успее, без да е ангажиран началникът на Генщаб?

- Началникът на Генералния щаб винаги е бил ключова фигура и съответно ключ към успеха.

- В първото си интервю, след като заехте поста, вие заявихте, че България все повече ще има нужда от своята армия. 6 месеца по-късно тази извод става ли по-актуален?

- За съжаление, става все по-актуален. Шест месеца по-късно бих казал, че България още повече има нужда от своята армия. Виждаме как се развива обстановката в региона. Кризите, които възникнаха в Сирия, Ирак и Украйна, вече са до нашите граници - в съседна Турция. Виждаме какво става и в Европа - насилие и тероризъм. Ръководството на БА отчита тези заплахи и взема мерки, за да има повече сигурност в държавата.

- Две съботи поред сте на границата, какви мерки се вземат?

- Преди всичко искам да подчертая, че мерките, които вземаме, са превантивни. Наши формирования вече участват в охраната на границата съвместно с Гранична полиция. Следим много внимателно обстановката и имаме готовност при необходимост да засилим участието си. От посещението на границата край Резово и Малко Търново се убедих с очите си, че е създадена добра организация, добро логистично и комуникационно осигуряване като надеждна предпоставка за изпълнение на поставените задачи. Така с чиста съвест може да уверим обществото, че армията е на своя пост.

- А как гледате на призивите да възстановим ракетни бази с обсег Истанбул?

- Няма да влизам в политически диалог. Това може да е важно за някои политици, но не е мой приоритет.

- За този период, в който сте начело на армията, успяхте да придвижите два много големи проекта - за придобиването на многоцелеви изтребители и за изграждането на два съвременни патрулни кораба. Какво означава това за армията?

- За армията това означава бъдеще. Приемането на тези проекти от правителството и парламента е израз на ясната политическа воля, че България има нужда от силна и стабилна армия, което е невъзможно без модерно въоръжение. А още по-важно е, че това въоръжение трябва да бъде управлявано от млади и високоподготвени хора, защото новата техника означава нов начин на мислене и ще привлече млади хора в армията.

- След гласуването в парламента настъпи известно затишие - движат ли се двата проекта, чува се, че корабите изпреварват изтребителите?

- Не. И двата екипа работят усилено. За мен ключът към успеха е не само високата организация на работа, но и постигането на обективност и видимост за това, което става в работните групи на ВВС и ВМС.

- Преди седмица финансовият министър изненадващо обяви, че двата проекта са финансово осигурени с пари от бюджетни приходи. Докато преди няколко месеца за тази цел се предвиждаха държавно гарантирани заеми. Какво означава за вас това?

- Разбира се, че означава надеждност и сигурност за успеха на проектите. Но искам да подчертая, че тези проекти не са дело само и единствено на МО. В тяхната реализация участват и МФ, и Министерството на икономиката, работи се много мащабно, защото това са проекти, които трябва да гарантират не само бъдещето на армията, но и на държавата.

- А каква е съдбата на проекта за модернизация на Сухопътните войски? Има мнения, че той е не по-малко важен от самолетите и корабите?

- Да, важен е, става дума за 238 съвременни бронирани машини. В момента проектът се преработва. Убеден съм, че и той ще тръгне.

- Каква е ситуацията във ВВС? Премиерът обяви, че продължават полетите на руски разузнавателни самолети край нашите въздушни граници над Черно море.

- Руските полети не са нещо ново. По-важното е, че нашите пилоти са изпълнили всички задачи без грешка. Колкото до горивото - то никога не стига. Имаме и двигатели - получихме вече четири ремонтирани в Полша, до ноември очакваме и още два. Открита е процедура за купуване на т. нар. по-малко използвани двигатели за МиГ-29.

- Г-н Генерал, как армията се включва в борбата с тероризма?

- Армията ще се включи по силата на текстове, предвидени в проектозакона за противодействие на тероризма. Сега задачата ни е да съберем необходимата информация и заедно с колеги от МВР започваме предварителна подготовка за създаване на програми съобразно новите задачи за борба с тероризма. Ако законът бъде приет, на формирования, които са определени за участие в борбата с тероризма, ще се възложат задачи по проверка на документи, претърсване, обиск, задържане и т.н.

- Но законът още не е приет, а парламентът тия дни излиза във ваканция. Ако, не дай си боже, в това време нещо гръмне, елитната 68-ма бригада Специални сили има ли някаква готовност за реакция?

- Да, бригадата има такава готовност. Голяма част от нейните войници и офицери са високоподготвени и са изпълнявали такива задачи и зад граница. За успокоение на обществото ще кажа, че екип от 50 командоси в бригадата постоянно се намира в много висока готовност за действие.

- Трябва ли да ни притеснява струпването на сръбски войски на нашата граница?

- Това е суверенно право на съседите. То обаче е заради вероятен наплив от бежанци. И второ - бройките на войниците са достатъчно малко, за да предизвикват някаква реакция.

- Напоследък бяха изнесени данни за близо 5 хиляди незаети места в армията. По-притеснителното обаче е, че няма желаещи да служат - за едно място се пада по-малко от един кандидат.

- Така е и ние бием тревога за това. Занимавам Съвета по отбрана втори път с проблема. Предложих комплекс от 24 мерки за повишаване на мотивацията за военна служба. С тях са запознати президентът, премиерът и Народното събрание.

- Една от първите мерки е повишаване на заплащането. Предлага се изравняване на индексите за изчисляване на заплатите с тези на МВР.

- Да, това е едно от първите ни предложения. Имам уверение от страна на депутатите, че то ще бъде прието като част от промените в закона.

- От доста време тече дебат за новите униформи за армията. Разбрах, че вече има решение по въпроса?

- Този проект стартира още през 2008 г. и премина през редица изпитания и дебати. Тези дни Съветът по отбрана взе решение и за платовете, и за това как да изглеждат униформите. Убеден съм, че новото е много по-добро от това, което имаме в момента. Очаквам новите униформи да започнат да постъпват в началото на следващата година. Дал съм указания към логистиците първите партиди да отидат в Сухопътните сили.

 

Любомир Денов

24 часа"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ген. К. Попов: Армията е на пост

Е, как на пост нали им увеличиха бюджета?!

26.07.2016 10:45:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.