• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Похитител взе заложници в Сидни. Има съмнения за терористична атака

Похитител взе заложници в Сидни. Има съмнения за терористична атака

/КРОСС/Похитител държи заложници в кафене в центъра на австралийския град Сидни. Засега няма данни за пострадали хора. Не се знае какъв е броят на заложниците, но в заведението работят десетина души, а по това време на деня там обикновено има между 10 и 20 посетители.

Телевизионни кадри показаха двама души да държат черен флаг с надпис на арабски език от вътрешната страна на витрината на заведението. Флагът обаче, не е този, който се използва от радикалната групировка "Ислямска държава".

Все още не е установен контакт с похитителя, който е само един, обяви началникът на полицията в австралийския щат Нов Южен Уелс Андрю Шипионе: Мога да потвърдя, че става дума за въоръжено лице, което държи все още неуточнен брой заложници. Искам да разсея опасенията за свързани с този случай инциденти в града. Полицията провери няколко сигнала за инциденти в района. Всички те се оказаха фалшиви. Във връзка с извършената евакуация ще отбележа, че полицията прави всичко възможно никой да не пострада в района на инцидента.

Районът на кафенето е отцепен. На място са десетки въоръжени полицаи. Въздушното пространство над част от Сидни е затворено, като в района кръжат полицейски хеликоптери. Не работи и близката станция на метрото. Консулството на САЩ в града, което се намира близо до заведението, бе евакуирано.

Малко преди драмата със заложниците, полицията съобщи за арест на мъж в Сидни, като част от разследване на планирани атентати в Австралия.

Премиерът на страната Тони Абът призова австралийците да запазят спокойствие: Засега не са ясни мотивите на извършителя, нито дали действията му са политически мотивирани, макар че има някои индикации за това. Основната цел на политически мотивираното насилие е да предизвика страх. Австралия е мирна и отворена страна и нищо не може да промени това обстоятелство, затова призовавам австралийците да продължат обичайните си занимания, като съобщават за налични подозрения на отворената гореща линия.

През септември Австралия, която е ангажирана в борбата срещу "Ислямска държава", увеличи нивото на опасност от терористичната заплаха. По-рано премиерът Абът съобщи, че най-малко 70 австралийци се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, подпомагани от около 100 базирани в самата Австралия свои съмишленици.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.