• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ръст на износа на стари коли на дизел от Западна Европа към българските автокъщи

Ръст на износа на стари коли на дизел от Западна Европа към българските автокъщи

/КРОСС/ Търговци отчитат сериозен ръст на вноса на стари дизелови коли от Западна Европа към България. Заради забраните и ограниченията за каране на стари дизелови коли по пътищата на много градове в Западна Европа - износът им към България расте. Всяка трета стара кола от износа на Италия например достига до автокъщите с коли „втора ръка" у нас. Докато търсенето на нови автомобили на дизел в ЕС намалява с 18 % през миналата година, у нас то се запазва. В момента автомобилите на дизел, които се движат по пътищата в страната, са 1 210 000. На бензин карат 1 340 000 шофьори у нас. По данни на търговците в Германия - в автокъщите залежават около 350 000 коли на дизел със стандарт Евро 5 на стойност над 5 млрд. евро. Средно всеки автомобил престоява около 106 дни.

В момента 80 % от вносът на коли втора ръка у нас идва от Италия. Средно за година от Италия към България се изнасят около 140 000 автомобила - като 65 % от тях са дизел. Засега вратата към нас е отворена - няма механизми, по които да се ограничат тези автомобили да дойдат, каза Цветелина Цанева от Асоциация на вносителите на автомобили. Повечето от колите, които тръгват от Италия и Германия към автокъщите у нас, са стари - на над 10 годишна възраст.

Пак стигаме до покупателната способност - едно подновяване на автопарка би коствало много средства, които за много от българите са непосилни, коментира шофьорът Антон Антонов.

И това предразполага всичките тези евтини автомобили, които замърсяват въздуха в Германия - да идват към България. Хората гледат да се отърват от тези автомобили и рано или късно ще дойде моментът, в който ще се подаряват такива автомобили, тъй като голяма част от тях няма да могат да напуснат на собствен ход територията на Германия, казва Румен Дунев.

Около 60 % от новорегистрираните коли през миналата година в България са на дизел. Като само един на всеки десет автомобила е нов, а не „втора ръка". И вносителите и производителие го потвърждават. В България търсенето на дизеловия автомобили остава високо - противно на търсенето в Западна Европа, казва Александър Миланов от Асоциацията на автомобилните производители.

Продължава търсенето на дизеловите автомобили - тъй като в България няма механизъм - законов и финансов - по който да се ограничи този внос и продажба на по-стари дизелови автомобили, коментира Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили.

Експертите не изключват и българските шофьори да спечелят от европейските забрани. Ако преди половин година автомобил, отговарящ на нормата Евро 6, се е продавал за 28 000 евро, сега цената му в автокъщите в Германия и Италия трудно минава 21 000 евро. Това, което може да се случи - е някои от тези автомобили, да влязат на относително по-изгодна цена на българския пазар и това да подпомогне на някои от по-старите сегменти автомобили в България, казва Александър Миланов.

Въвеждат се промени по отношение на категоризацията на ПТС - ще се използва стикер, който ще се поставя на предното стъкло, който ще носи информацията за евро категорията на колата и данни за измерените замърсители от двигателите. Тези стикери могат да помогнат на общините, които да предприемат мерки за зони с ниски емисии - части от градове или цели градове (по подобие на Европа), които въвеждат ограничения, под даден Евро стандарт да не могат да влизат такива автомобили - например по ниско от Евро 3 - да не влизат. Това ще е решение на всяка община, коментира Георги Михайлов от МОСВ. Автомобилният транспорт у нас е един от основните източници на замърсяване - но след битовото отопление, който е най-големият причинител на наднормени нива - основно на фини прахови частици. Автомобилният транспорт е замърсител в най-големите градове на страната. По думите на Михайлов при нас има една съществена разлика от Западна Европа - и това са високите нива на азотни оксиди, които има в редица западноевропейски градове.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.