• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Защо туристите правят еднакви снимки?

Защо туристите правят еднакви снимки?

/КРОСС/ В местата за масов туризъм да си направиш хубава снимка на фона на някоя забележителност вече е късмет - непременно в кадъра ще попаднат нечия ръка, крак или глава. Затова група предприемчиви хора е създала мобилно приложение, което подсказва какво си заслужава да бъде снимано и на кое място фонът за селфито ще е най-впечатляващ.

Авторите на Explorest предоставят на потребителите GPS-координатите на точките, от които се виждат най-красивите пейзажи и осигуряват съвети от професионални фотографи за нужните настройки, разказва www.wired.com. Засега приложението покрива само Сингапур и Калифорния, но авторите му обещават да разширят предлагането и с други туристически дестинации.

."Къде е правена тази снимка" и "Как да стигна дотам" са едни от най-честите въпроси в социалните мрежи. Искаме да направим пътешествията по-естествен и културен процес като използваме знанията на местните хора, коментира шефът на компанията - разработчик Джъстин Майърс.

Всъщност Explorest е просто цифровата версия на това, което туристите правят повече от век - обикаляне от забележителност на забележителност и щракане с фотоапарата. Стандартизацията на пътешествията започва през 18 в. - още оттогава пътеводителите съветват пътешествениците да посещават живописни места "като на картина", коментират авторите на публикацията.

Според цитиран в нея социолог, снимките извличат неизвестните пейзажи от мрака и им придават значимост, а любопитният турист тръгва на път, за да ги открие и ги снима за доказателство, че е бил там. Още през 1970 г. ученият наблюдавал група туристи, изчакващи на опашка, за да снимат Големия каньон в САЩ от указаното място за снимане, вместо да мръднат крачка встрани

С появата на цифровата фотография, и социалните мрежи и туристите и снимките им стават все повече, но тъй като забележителностите вече са достъпни, а затова - банални, в забележителности се превръщат простите неща - малките улички, красивите интериори, уличното изкуство, коментират авторите на публикацията.

Според някои по-нови изследвания когато човек снима определен обект, му е по-трудно да го запомни. Друго проучване пък показва, че посетителите на музеите по-бързо забравят информацията за експонатите, ако правят снимки, пише www.wired.com.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.