• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Зависи ли аутопсията от религията?

Зависи ли аутопсията от религията?

/КРОСС/Аутопсията на 19-годишно момиче, което се удави в микроязовир край Пазарджик, разгневи мюсюлманите от квартал „Изток".

„За нас ще е грехода, ако се направи аутопсия, каза пред камерата на Нова мюсюлманин от Пазарджик. Той отрече в града да има имами от Саудитска Арабия, които да проповядват в района. Мъжът е категоричен, че няма разлика в исляма. На въпрос какъв ислям изповязват, той отговори - реален. 

19-годишино момиче от Пазарджик се удави в микроязовир край местността "Добра вода" в сряда. 

Група от 6-ма младежи на възраст от 13 до 21 години влезли да се къпят във водоема, вероятно са пропаднали в подводна яма. Родителите на децата успели да извадят пет от тях, 19-годишното момиче обаче не успели да спасят. Семействата са били на пикник в планинската местност. Четирима от младежите са откарани с линейки до Спешна помощ-Пазарджик, а едно от децата - от родителите му. Всички са в добро състояние и няма опасност за живота им.

„Те са момичета на 18-19 години, но водата започва да ги дърпа и само две са успяли да избягат от водата. Момичето се е заклещило под водата. Била е 15 минути под вода и се е удавила", разказа една от жените за злополуката.

По закон на местопроизшествието е направен оглед, а доказателствата, които се събират включват и аутопсия. От прокуратурата заявиха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство.

Хората в квартала обаче са убедени, че чрез извършването на аутопсия на починалото момиче се погазват религиозните им права и заявиха, че е възможно да съдят България в Страсбург за погазване на религиозните им ценности.

„Законът трябва да се изпълнява. Аутопсия трябва да се направи, за да се види дали има някаква причина да се съмняват, че е взела опиати. Когато има млад човек, който си е отишъл не навреме, при необичайни обстоятелства, това е задължително", коментира в сутрешния блок на Нова телевизия адвокат Марин Марковски.

По думите му правенето на аутопсия е част от една проверка, свързана със събирането на доказателства и когато става въпрос за такива трагични обстоятелства е абсолютно задължителна.

„Във Закона за вероизповеданията има специален текст, който казва, че всички случаи, независимо от религиозните ритуали, чувства и практики, трябва да се изпълнява действащия закон", добави още адвокат Марковски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Тодор Живков

Нещо да ми кажете?

01.08.2014 15:21:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.