• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Борисов: Много от големите играчи имат интереси на Балканите, трябва да покажем мъдрост

Борисов: Много от големите играчи имат интереси на Балканите, трябва да покажем мъдрост

/КРОСС/ „Там където се строи - няма войни". Това за пореден път обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференцията в Белград след работната среща с президента на Сърбия Александър Вучичи и премиерите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе в Белград.

„Надявам, се че това, което се опитваме да направим касае и всички нас. Срещата е далеч по-лесна от срещата с лидерите на Западните Балкани в София, защото три от държавите сме в ЕС, а Сърбия винаги е била в сърцето на Европа и неразделна част от Европа. Балканите са натоварени с войни и кръвопролития и 130 години след това отново си говорим за това как да устроим Балканите така, че хората да живеят по-добре. Запознах колегите със срещата с лидерите на Западните Балкани, с това, което работим по коридор 8 и 10.

Народите на Балканите знаят, че те са неразделна част не само от Европа, но тях. Всички заедно не трябва да генерираме проблеми, а да покажем мъдрост и че сме си научили уроците от историята", заяви Борисов.

Той подчерта, че е оптимист и вярва на Вучич, че ще се скъсят сроковете за присъединяване в ЕС.

„Балканите много векове наред са генерирали войни. Сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света също имат интереси от Балканите. Искаме единни Балкани и модерна инфраструктура, искаме да няма роуминг и да не плащаме тези огромни пари", подчерта премиерът.

Според него не на последно място е дигиталната инфраструктура.

„Да подготвим интернет така, че да може да сме в следващия век. Сега е моментът. Лидерите на Западните Балкани, които бяха в София осъзнават, че са назад с ангажиментите си и трябва бързо да наваксат. Имаме възможност за финансиране за инфраструктурните проекти. Рядък шанс е, че и срещата с Китай 16+1 също е в София. Отправяме към Брюксел, че имат мъдри прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага - върховенство на закона, по-високи доходи за хората, свобода на словото, инфраструктура. Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна", заяви премиерът.

По думите му тя е за все повече възможности за инвестиции и строежи в Балканите.

„Искам да благодаря на всички, че посетихте Белград. За нас е чест, че имаме възможност да се видим тук и да сме ваши домакини", коментира от своя страна сръбският президент Александър Вучич.

„Нашите градове и държави са маркирани на картата не само на Европа, но и на региона. Има само едно, с което бихте могли да обидите сърбите - ако кажете, че те не са били добри домакини. Нашите срещи демонстрират продължаващото сътрудничество между нашите страни. Снощи няколко часа, както и днес сутринта говорихме за начините, по които да можем по-бързо да изведем Сърбия към последната права на ЕС", заяви Вучич.

По думите му това е изключително важно за бъдещето на сръбската страна.

„Обсъдихме и редица общи проекти между нашите държави. Съгласихме се, че с всички неща, по които ще работим ще успеем да допринесем за нашите държави. Горд съм с факта, че днешният ден, а и в последните години изключително много сме подобрили нашите взаимоотношения в полза на гражданите ни", каза още сръбският държавен глава.

„Искам да оповестя, че останалите ми колеги и приятели се съгласиха, че в началото на март в Букурещ ще е следващата ни съвместна четиристранна среща на високо равнище. После през май, преди тази в София, ще имаме още една в Гърция", обяви румънският премиер Михай Тудосе.

„Не искаме тези срещи да са нещо особено и отличаващо се, а да са регулярни и да носят важни послания. Доста дълго време разговаряхме по общите ни теми и решихме, че по-често трябва да има съвместни четиристранни срещи и между нашите министри", обясни Тудосе.

„И четирите държави си имат предизвикателства, но осъзнахме, че няма нито един проблем, който да не можем да преодолеем и да не намерим решение. С тези наши сбирки можем да хармонизираме позициите си и да намираме общи решения", заяви румънският премиер.

„Можем да помогнем за интегрирането на Сърбия в ЕС, защото тя граничи с България и Румъния. Сръбското интегриране може да стане чрез обща инфраструктура и обмен на студенти между държавите. Ще спомогнем за улесняването на техния европейския път", каза още той.

„Само със сътрудничество, солидарност и уважение на международните спогодби, особено на Лозанския договор, което е крайъгълен камък за нашия Балкански регион, бихме могли да постигнем просперитет, мирно съжителство, общ растеж и развитие". Това каза пък гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„В една такава рамка на сътрудничество, Българското Председателство, което смятаме, че ще е Балканско, ще даде възможност да промотираме общите ни идеи и ценности", посочи той.

„Дава ни се възможност да можем да продължим Солунския дневен ред от 2014 година догодина в София, на базата на виждането ни за общо бъдеще", коментира Ципрас. „Приветствам това, че България ще организира среща на върха на европейските лидери и лидерите на Балканите през май, която ще е платформа за посланията, важни за нас", посочи гръцкият премиер.

„Подчертавам колко е важно да се срещаме в бъдеще, трябва да говорим, както за своите проблеми и предизвикателства, така и за общото ни бъдеще", заяви Алексис Ципрас. Според него България, Гърция, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително важна роля за придвижването и развитието на целия Балкански регион, и на цяла Европа.

Гръцкият премиер обясни, че на срещата са обсъдени темите за завършването на сегменти на тръбопровода ТАБ и интерконекторната връзка между Гърция и България.

„Историята ни е поучила, че напрежението и конфликтите не водят до нищо добро. Искаме да поставим основите за по добро бъдеще взаимно уважение и развитие. Това е нашето послание, което ще се чуе и от нашите партньори в ЕС", каза още Ципрас.

Бойко Борисов се съгласи с Алексис Ципрас.

„Приемаме Българското председателство на Съвета на ЕС като Балканско. С колегите сме осъзнали едно, че колкото и да е силна една държава, сама не може да преодолява всички проблеми. Неслучайно колегата Ципрас каза, че амбициозните задачи, които си поставяме с нашето председателство не могат да станат само с усилията на България. Затова го приемаме като балканско председателство. Всички ние имаме нужда от този спокоен регион. Неслучайно казах, че нашите усилия и това че сме четирима няма нищо общо с Вишеградската четворка. Поне аз винаги съм поставял, че като членове на НАТО сме лоялни партньори, но нашето сърце това е Европа, това е Брюксел", заяви Борисов.

По думите му независимо, че е много модерно да се говори за бюрокрацията в Брюксел, „сме убедени, че по-добър път няма".
„Нашите усилия не са да преодоляват някого в Брюксел, не са да правят нещо, което колегите в Германия и Франция правят. Напротив, ние сме обратното. Никой не може да свърши нашата работа", подчерта Борисов и уточни, че четирите страни помагат на Европа.

„Само преди 20 години се биехме на Балканите. Още има такива места, където могат да избухнат всеки момент. Имаме американски бази, руски бази и конфликтът е готов. Имаме мюсюлманство и християнство. Ами една искра само да хвръкне и... По-богатите държави могат да инвестират само когато е гарантирано върховенството на закона и политическата стабилност. Тук няма по-голям или по-малък. Искаме да помогнем на Брюксел при вземането на решения, а не да поставяме ултиматум. Да си напишем ние домашното и тогава да кажем какво предлагаме. Разбира се, тяхна воля е дали да го приемат", каза още Бойко Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Зоки от Струмица ще му дърпа ушите на БОКи от Банкя - пак се правят акти-македонски балкански съюзи както през 1912!

09.12.2017 20:23:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.