• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Майки на деца с увреждания протестираха заради неизплатени добавки за рехабилитация и балнеолечение

Майки на деца с увреждания протестираха заради неизплатени добавки за рехабилитация и балнеолечение

/КРОСС/Майки на деца с аутизъм и Синдрома на Даун се събраха пред сградата на Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив, за да изразят недоволството си от отказа да им бъдат изплатени добавки за социална интеграция, балнеолечение и рехабилитационни услуги. Те внесоха и индивидуални жалби, адресирани и до социалното министрество, съобщи БНР. 

Повечето от децата, чиито майки протестираха, са били заедно на летен лагер в Лозенец. Оказва се, че разходите им не могат да бъдат осребрени, тъй като добавката от 190 лева за дете и 90 лева за придружител се изплащала само за рехабилитация и балнеолечение, които са извършени в специализирани обекти, регистрирани по Закона за лечебните заведения.

За нас не е правилно това, защото на нас не ни трябва здравно заведение. На нас ни трябва социална интеграция. Тази социална интеграция за децата-аутисти, за децата с Даун е по-специфична и затова ние ги водим на различни места всяка година. Контактът с водата е много важен. Не знам защо едно море се изхвърля извън тази рехабилитация, макар че хотелът е бил с басейн, казва една от майките .

Ами просто ми се струва, че не е редно. Беше много полезно за децата, допълва друга.

От дирекция "Социално подпомагане" обясниха, че след извършената от тях проверка са установени нередности в документите, предоставени от родителите. Те не доказват балнеолечение, няма приложени и фискални бонове към фактурите, подчерта Галина Качалова. Ето и отговорът на майките:

Ние твърдим, че е извършена рехабилитация, която включва климато- и водолечение. В края на краищата това са природни дадености. Разбира се, че имаме фактури. Това, което сме носили и предните пет години, включващи имената на децата, колко нощувки, отделно данните на придружител, когато е необходимо, с разбивките, както го искат.

Ако жалбите на протестиращите не бъдат удовлетворени, те ще заведат дела в Административния съд.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.