• 23 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Костов: Ако се сбъднат рисковете, казвам имената на хората, атакуващи КТБ

Костов: Ако се сбъднат рисковете, казвам имената на хората, атакуващи КТБ

/КРОСС/ "След предишното ми гостуване в бТВ, когато коментирах развитието на казуса около КТБ аз бях атакуван, че съм бил тежък конфликт на интереси, защото казах доста истини по въпроса." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Иван Костов, бивш председател на ДСБ.

"В момента ситуацията в банковата система е критична, особения надзор, който осъществява БНБ над КТБ не се упражнява както е по закон и се налага усещането, че централната банка просто няма инструментите да се справи със ситуацията и изчаква идването на нов парламент и ново правителство. КТБ няма отрицателна капиталова адекватност и това се видя в първия одитен доклад относно състоянието й, същото ще покаже и вторият такъв, който се очаква да излезе в началото на септември. Това означава, че там няма капиталова дупка, както се настояваше. Това означава също така, че банката съвсем спокойно на 15 октомври може да отвори врати и да посрещне с капитали и средства желанието на клиентите да си изтеглят средствата", категоричен бе Костов.

"Ние от „Лаборатория управление на рискове" имаме изготвен анализ и план как банката може да бъде оздравена и именно по този начин да може да отвори врати. Тези, които искат затварянето на КТБ и на банка „Виктория" и тяхното фалиране, са тези, които дърпат конците по този случай. БНБ и държавата, при желание от тяхна страна, могат с много по-малко от 3.5 милиарда, които ще трябва да се изплатят при ликвидация на КТБ, да я оздравят и стабилизират. Ако не знаят как нека се допитат до мен или до други специалисти, които знаят как кризата в банката да бъде разрешена", каза още той.

"Министърът на финансите съвсем правилно е осъзнал ситуацията, че бюджетът за 2014 година не е съставен правилно и че е нужна неговата актуализация. Заеми обаче от 6 милиарда, които от ГЕРБ искат държавата да изтегли, за да се стабилизира ситуацията, не са нужни и се учудвам защо експертите и икономистите в партията на Борисов не са го посъветвали досега да не говори подобни неща", каза Костов.

Бившият лидер на ДСБ добави, че актуализацията на бюджета е и нужна, за да може държавата да се справи с кризата в КТБ и тя да бъде оздравена.

Иван Костов заяви, че той в момента не е политическо лице, не се бори за някакви избираеми места в Народното събрание и не приема обвиненията към него, че действията и тезите му относно кризата с банката на Цветан Василев са на база политически интереси.

Той добави, че 2009 година, когато е бил опозиция в НС, не е спестявал никакви истини, включително и по отношение на КТБ и това, че там бяха съсредоточени големи държавни средства.

Големият въпрос е при фалит на банката кой след това ще се възползва от ситуацията и ще разграби нейните активи и кой ще бъде истинския потърпевш от едно такова развитие, а това ще са вложителите в нея със средства над 100 хиляди евро.

"Не може да се развива тезата, че хората са знаели рисковете като са си влагали парите в една банка, в случая в КТБ, защото това означава, че няма прокуратура, няма БНБ, няма институции, които да гарантират интересите на хората", каза Иван Костов. "Още повече, че в случая с банката е напълно оздравима, ако има воля за това", добави той.

"Много малко хора са в състояние на прочетат анализа и прогнозите ни. Няма такава дупка, ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. За тези кръгове, които се вижда, че атакуват банката, ако се сбъднат рисковете, аз ще кажа по телевизиите имената персонално на тези лица, на хората, които ще бъдат и уплашени и паникьосани ако допуснат рисковете да се сбъднат", закани се Костов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

мислиш ли, че само той ги знае?Знаят много хора на които това им е работата и те са хората, които да казват какво е положението. Костов не управлява нито банка, нито прокуратура, нито министерство.Сега го ругаеш ,е не казва, а ако каже пак няма да си доволен. Угодия няма.

01.11.2014 14:10:49

Анонимен

Значи щом Костов ги знае и цацаров трябва да ги знае, ако не ги знае да поразпита костов. Не може някой да прибире толкова пари и да не се знае кой е. Но гарван гарвану око не вадел, докато на народа не му писне и не бръкне надълбоко в окото на гарвана.

28.08.2014 11:22:11

Анонимен

"Командирът" така се е заплеснал по задкулисните си игрички, че тотално е забравил, какво е морал. Ако знаеш имената на престъпниците и не ги назовеш, то си съучастник. Ама лекето, дето тласна България в дупката, в която сме сега, дори не се и досеща, че е изрекъл нещо долно и до последно ще сплетничи да изкрънка някой келепир.

28.08.2014 10:24:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.