• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Барби на 60: Как се промени и защо вече има и по „пухкави” кукли?

Барби на 60: Как се промени и защо вече има и по „пухкави” кукли?

/КРОСС/ Известната в цял свят кукла Барби празнува днес 60-ата си годишнина с нова колекция в чест на истински жени за пример от професии, в които дамите са малцинство, предаде Ройтерс.

Колекцията е показателна за еволюцията на Барби през десетилетията след дебюта й на Панаира на играчките в Ню Йорк на 9 март 1959 г.За да отбележи годишнината, производителят "Мател" създаде кукли Барби с образа на 20 вдъхновяващи жени - от японската тенисистка Наоми Осака до британската манекенка и активистка Адуа Абоа. Компанията пусна и шест кукли с професии, в които жените още са малцинство - астронавт, пилот, атлет, журналист, политик, пожарникар.Барби е културна икона, привличала вниманието на Анди Уорхол и музея „Лувър". През 1997 г. скандинавската поп група "Акуа" й посвети сатиричната песен "Barbie Girl". Тя е наречена на дъщерята на създателката й Рут Хандлър.

От дебюта си, когато носи бански на черно-бели райета, Барби се е превъплъщавала в жени от повече от 200 професии - от лекарка до създателка на видеоигри. След критики, че тялото й създава нереалистична представа у момиченцета, "Мател" разнообрази цвета на кожата й, формата на фигурата, пусна кукла с хиджаб и с оборудване от научни професии.Освен това беше създадена и кукла с пищни форма, копие на плюс сайз манекенката Ашли Греъм, която разчупва също стереотипите за женското тяло. Капманията е част от новопоявилото се свижението, наречено „бодипозитивинг", което все повече набира популярност. То се бори за това все повече жени да обичат себе си такива, каквито са, за да не се стига до хранителни разстройства.Модата, която е доста консервативна в изискванията за тяло и размери, също се присъедини в популяризиране на проблема и пусна "пухкавите" модели на подиума, дори на „Седмицата на модата в Париж", а по един от най-известните модни канали се популяризират и дрехи, създадени за плюс сайз жени.За 60-ата си годишнина Барби ще се облече и официално. Юбилейната кукла е издокарана в лъскава сребриста бална рокля.

Над 1 милиард кукли Барби" са продадени от представянето й на 9 март 1959 г

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.