• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Читателски тур в Барселона

Читателски тур в Барселона

/КРОСС/ „Всяка книжарница е покана за пътешествие", твърди испанският писател и университетски преподавател Хорхе Карион. Сред многото културни забележителности на Барселона попадат и около 50 книжарници, твърди в. „Гардиън". Те не присъстват често в списъка с обекти на туристите, а би трябвало.

На най-дългата улица в Каталония - Gran Via de les Corts Catalanes - са разположени цели две книжарници за литература на английски език, които се грижат за чужденците, гостуващи или живеещи в града. Меката на феновете на фантастиката пък е Gigamesh на Carrer de Bailèn. Освен магазин, това е и издателство, което държи правата за „Игра на тронове" в Испания.

Зад ъгъла, на Gran Via е наскоро откритата бутикова книжарница на Жан Марти Blackie Books' Lino. Тя се намира в началото на пасаж от магазини и заведения и в следобедните часове привлича посетителите на съседните барове с разнообразието от заглавия.

Но книжарниците в Барселона не винаги са се развали на разцвет. По времето на режима на Франко много от тях са цензурирани. Нещата се променят през 80-те години на ХХ век и днес Барселона е литературният център на Каталония.

Laie е книжно кафене, което предлага книги от целия свят, но също и традиционни ястия. По продължението на Gran Via пък е разположена Altaïr - книжарницата предлага пътеводители и художествена литература, посветени на региона.

Барселона често е буквално нападана от туристи, което не е чудно, предвид круизните кораби, които спират в пристанището и изсипват хиляди посетители само за ден. Ако решите да ги избегнете, потърсете „тайната" книжарница Librería Anticuaria Comellas - тя се намира на втория етаж на красива сграда близо до градините на кралица Виктория и до нея води стар и скърцащ асансьор. Мястото предлага редки книги, някои от които достигат баснословни цени.

Според всеобщото мнение обаче най-добрата книжарница в Барселона е La Central. Тя се помещава в сградата на бивша родилна болница и в стените й са запазени нишите, където жените някога изоставяли новородените си бебета. Сградата е с впечатляващ вътрешен дизайн, дело на Мигел Сал, който проектира и книжарница Waterstones в Лондон.

45265В разгара на икономическата криза пък врати отваря Llibreria Calders - книжарница, помещаваща се в бивша фабрика за копчета, която се намира на една от най-хипстърските улици в града в квартал Сан Антони. Освен книги, мястото предлага и пиано бар, както и интересна програма от музикални и литературни събития. Заглавията пък варират от поезия, художествена проза, комикси - целта очевидно е да се задоволи и най-претенциозния библиоман.

Източник: lira.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.