• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

България помага на Скопие след бедствието

България помага на Скопие след бедствието

/КРОСС/Македония е в траур днес след като бурята и последвалите наводнения вчера взеха 22 жертви, раниха десетки и оставиха след себе си множество разрушени домове. Двегодишно дете е най-малката жертва. Шестима души все още се водят изчезнали. Президентът на страната Георге Иванов заяви, че 400 души са ангажирани за справянето с последствията от бедствието.

8 август - Ден на национален траур в Македония заради наводнението, взело 21 жертви, пише македонският "Дневник". "Скопие е наводнено. Ситуацията е катастрофална", подчертава скопският "Вечер". Най-необходими за населението в наводнените райони са консервирани храни, бебешки храни и пелени, както и вода за пиене, средства за хигиена и средства за дезинфекция, подчертават от македонския "Утрински вестник".

В Скопие продължава работата по възстановяването на щетите, причинени от наводнението в нощта срещу неделя. В сила е и обявеното извънредно положение.

Продължава издирването на хора в засегнатите от бедствието райони. За отводняване на засегнатите сгради са мобилизирани частни фирми и доброволци.

Тази нощ в македонската столица пристигнаха и екипи от България. В тях са включени пожарникари и специалисти от аварийно-спасителното звено на Столичната община. Те разполагат и със специализирана техника, с която ще участват във възстановителните дейности. Българските екипа са под ръководството на Красимир Димитров от Столична община.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов за Скопие заминаха също 12 пожарникари и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов с два специализирани автомобила с техника за реагиране при наводненията. Групата от България ще се включат в помощ на македонските си колеги за овладяване на ситуацията и подпомагане на пострадалите.

На 8 август предстои да бъде проведена среща между българската група пожарникари и оперативния щаб в Скопие, който ръководи действия за справяне с бедствието и да бъде уточнено дали Македония има нужда от допълнителна помощ. Координацията е възложена на началника на политическия кабинет на министър-председателя.

Сърбия също ще изпрати специалисти и техника. При необходимост, готовност за помощ на Македония изрази и Европейският съюз.

По последни данни водната стихия отне живота на 21 души, десетки бяха ранени. Не е ясна съдбата на поне 10 човека след бедствието. Ситуацията в Македония остава тежка, тъй като валежите продължават.

Скопският журналист Владимир Перев коментира пред БНТ, че не само природата, но и човекът има своето участие за бедствието. Той обвини държавата в безстопанственост в тези райони. 

И Българският червен кръст изрази готовност да окаже помощ на Република Македония, за да преодолее последиците от наводненията.
Председателят на БЧК Христо Григоров заяви:
Ние сме във връзка с нашите колеги от Македонския червен кръст. Чакаме да получим информация за това, което е най-необходимо и ще помогнем. Дали ще изпратим екипи, доброволци, това зависи от информацията, която очакваме да получим до обед.

ВМРО в Благоевград и НПО „Форум Балканика" откриха пункт за събиране на хуманитарна помощ за пострадалите. Той се намира на ул. „Васил Мечкуевски" № 2 в Благоевград (клуб на ВМРО), като между 10.00 ч. и 19.00 ч. ще се приемат следните помощи: бутилирана вода, консерви, неизползвани одеяла, средства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.