• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Книгата „Свети вълк“ на Елена Алексиева стана роман на годината

Книгата „Свети вълк“ на Елена Алексиева стана роман на годината

/КРОСС/ Романът на Елена Алексиева "Свети Вълк" получи голямата награда в конкурса за Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" - 2019 г. Отличието връчи министърът на културата Боил Банов на официална церемония в Литературен клуб „Перото". Писателката получи художествен диплом и парична премия в размер на 11 000 лева.Отличието се връчва от Националния дарителски фонд "13 века България" и през годините се утвърди като едно от най-важните за съвременната българска литература.

Майсторски разказани истории от миналото, но герои, които ще ни накарат да се замислим как живеем днес. Сред тях журито с председател Амелия Личева номинира финалистите, а министърът на културата обяви решението.

Безкрайно благодаря на авторитетното жури за това, че оцени моя роман. Но преди всичко благодаря на читателите и на издателство „Факел експрес". Благодаря на Фонда, на издателството и на читателите, че ни помагат да скъсаме с една мрачна, ако и наша си, идентичност и да продължим към бъдещето. Благодаря на всички ви за вашата подкрепа, за честното българско изкуство и честната литература, сподели Елена Алексиева.

Останалите номинирани от Националния дарителски фонд "13 века България" за наградата романи са: "Тяло под роклята" с автор Галин Никифоров; "Остайница" на Рене Карабаш; "Ръкавици за студената война" на Румяна Захариева; "Когато капят кестените" с автор Стефан Коспартов; "Животът няма втора половина", с автор Христо Карастоянов.

Журито беше в състав Амелия Личева - председател, Владимир Зарев, Пламен Дойнов, Марин Бодаков, Светлозар Желев.

"В това време странникът седеше под навеса на една автобусна спирка, на която случайно се беше натъкнал, и чакаше да му мине. На него и най-дребното добро, което някой някога му беше сторил, му тежеше. Той не умееше да дължи никому, защото нямаше с какво да се издължи. Затова от ситостта и топлината се чувстваше несвестен и не понечи да се отърве от тях незабавно, само защото знаеше, че няма дълго да продължат. Забелязал беше, че нищо хубаво на тоя свят не продължава дълго, поради което и предпочиташе да преболедува за кратко щастието, вместо да бяга от него".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.