• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

БСП и АРОЕС обсъдиха възможността собствениците да получат земята под блоковете

БСП и АРОЕС обсъдиха възможността собствениците да получат земята под блоковете

/КРОСС/ Съюзът на архитектите в България ще изготви експертно становище

„Идеята етажните собственици да придобият безвъзмездно собствеността върху земята под блоковете в жилищните комплекси, за която площ имат учредено право на строеж, заслужава сериозно внимание, но изисква задълбочено обсъждане и съответните законодателни промени - това заяви заместник-председателят на СОС Милка Христова на среща между групата общински съветници от БСП и представители на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост - Справедливост (АРОЕС).

Според Христова на настоящия етап належащо и реалистично е, да се използват възможностите, които дава действащото законодателство, за да се предостави на Етажните собствености в жилищните блокове ползването и стопанисването на прилежащите към сградите площи и околоблокови пространства, които са частна общинска собственост.

„Това трябва да става при ясно разписан ред, права и задължения между етажните собственици и Столична община. За целта е необходимо Столичен общински съвет своевременно да приеме Наредбата, предвидена в чл.4, ал.4 от Закона за управление на етажната собственост, която да уреди тези въпроси", категорична е Милка Христова.

По покана на председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов в срещата взе участие и председателят на Съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов. Той се ангажира САБ да изготви мотивирано експертно становище по проблема.

Повод за срещата, в Столична община между общинските съветници от БСП в София и председателят на АРОЕС Павел Миланов и заместник-председателят на Асоциацията адвокат Иво Дилов, е писмо до председателя на СОС и общинските съветници, в което от името на членовете на АРОЕС, се призовава в Столичния общински съвет да бъде внесено предложение за решение за предоставяне на възможност за безвъзмездно придобиване на собствеността върху прилежащите към сградите общински терени от Етажните собствености и техните сдружения.

От Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост основават искането си на подробно аргументиран доклад от 2012 година на предишния главен архитект на София Петър Диков. В посочения доклад се предлага безвъзмездно придобиване на земята под блоковете, а не на прилежащите към блоковете площи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.