• 25 Авг 2019 |
 •  USD / BGN 1.7676
 •  GBP / BGN 2.1623
 •  CHF / BGN 1.7955
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 20°C

Български професор от Нюйоркския университет се връща у нас, за да разказва непознати факти от историята ни

Български професор от Нюйоркския университет се връща у нас, за да разказва непознати факти от историята ни

/КРОСС/ От 10-и до 12-и май в Конгресния център на Международен панаир Пловдив ще се проведе Форум "Българският дух през вековете" с подзаглавие: „Сакралната Глаголица и българските азбуки", разказва един от организаторите - проф. Дамян Попхристов. "Искаме да се чуе, че това са азбуки, които ние българите сме създали, съхранили и дарили на половин Европа и Русия и на тези азбуки сме създали книжовна школа още през 10-ти век. Днес над 300 млн. души пишат на Кирилица, а нейната канонизация става повод да започнат преводи на Библията и на други езици, които към днешна дата са над 1500", разказа още проф. Попхристов.

По време на форума 18 пловдивски галерии ще изложат произведения, свързани с темата „Глаголица". Художничката Антония Дуенде ще рисува на живо по темата „Глаголица" под музикален съпровод, заедно с тълкуването на свещените знаци, като всичко това ще се проследява и на голям екран. Освен богатата програма с лекции, ще има и съпътстваща културна програма. Ще бъде представена експозиция на тема „Калиграфични школи и скрипториуми по българските земи", която се предоставя от Народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

Повече от 20 години проф. Дамян Попхристов преподава актьорско майсторство, режисура и редица теоретични специалности в Нюйоркския университет. В Ню Йорк той завършва магистратура по сравнително религиознание, а по време на курса научава много интересни факти за уникалното учение на богомилите. Той е роден в София, но сега живее в Пловдив. Заедно със съпругата си основават Фондация „Български Център Просветление". Целта им е да издирват, запазват и пропагандират непознати факти около българската история.

Една от любимите теми на проф. Дамян Попхристов са богомилите, за които той може да разказва с дни. Независимо от това, че по земите ни не може да се намери нито един артефакт, свързан с тяхното загадъчно учение, познавачи твърдят, че точно то е вдъхновило Ренесанса, Реформацията и дори Великата Френска революция, които поставят основите на хуманизма в Новия свят.

Избитите богомили са много повече от холокоста на Хитлер. Това е първият холокост в историята на Европа, разказва професорът, който е автор на книгата „За богомилите, от уста на ухо". Броят на избитите богомили съперничи по численост на жертвите от Холокоста. „Тук визирам не само жертвите в България, а в цяла Европа. Зверствата над катарите, наследници на нашите богомили, и издевателствата на Албигонският кръстоносен поход върху тях са първият европейски Холокост", допълва той.

"Сред нашите историци има една теория, че в България никой не е преследвал богомилите. Ще ги разочаровам - не е така. Нека прочетем какво е написал папа Никита за големия разкол между двете църкви - източната и западната - през 1054 г. Тогава започва спор между папата в Рим и патриарха в Константинопол - кой е по-верният пазител на Христовото учение. Папата обвинява патриарха в лицемерие, понеже твърди как по българските земи няма никакви еретици и всичко е тихо и спокойно. Казва: защо тогава от там идва ереста „булгаро", която се пренася в Западна Европа. Само че докато на Запад срещу „еретиците" се води един „справедлив" процес, чрез т .нар. Инквизиция, у нас византийският метод на действие е подмолен, таен. Хората се унищожават без съд и присъда - душене с въже. Така че преследванията на богомилите в годините, когато България пада под византийска власт, са жестоки", категоричен е проф. Попхристов.

Прогонени от България, те отиват в Сърбия, но и от там са изгонени и отиват в Босна. В Босненското банство богомилството става официална религия за близо 150 години. Учението се пренася в Италия и Южна Франция, а после и в Холандия, Германия и Швейцария. След жестоките преследвания учението преминава в други форми - при тамплиери, розенкройцери и др. В XX век то се трансформира в учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов). Според Учителя Дънов османското робство ни е карма за това, че сме изгонили богомилите от страната си. И така сме нанесли жесток удар върху християнството. Това ни е наказанието от една друга религия, която идва тук, за да ни пороби. Въпросът е дали и до днес осъзнаваме това, че богомилите всъщност са носители на едно велико духовно учение, което щеше да преустрои живота ни по един различен начин.

Причината богомилството да се зароди в България е, че ние, българите, имаме специална мисия, твърди проф. Попхристов. Поне няколко факта свързват богомилите с историята на Пловдив. Богомилите помагат на цар Калоян да превземе Пловдив на 6 юни 1205 година. Това става при връщането му от Солун, когато българската войска покорява тази най-важна крепост в Тракия, която е в ръцете на местното население. До българската атака се достига, след като местните павликяни и богомили предлагат да предадат града без бой, но ромейските аристократи отказват. Калоян наказва част от съпротивляващите се, а друга изселва принудително зад Стара планина. Легендите разказват, че емблематичния за богомилството поп Богомил всъщност създава своето учение във Филипопол и околностите му. Вероятно в тезата има известна логика. В нейна полза говори и фактът, че през VІІІ век в днешния пловдивския регион се заселват много павликяни. Именно от тях поп Богомил е заимствал някои от идеите си, допускат специалистите. Десетилетия наред богомилите са отричани като дяволска ерес. И до днес темата е обгърната с множество спекулации, мистика и заблуди. Богомилите вярват, че любовта е основна двигателна сила, която хармонизира всемира", твърди проф. Дамян Попхристов.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.