• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Продават остатъците от хотела на Богомил Бонев в Банско

Продават остатъците от хотела на Богомил Бонев в Банско

/КРОСС/ Агонията след тъжния край на акционерното дружество „Страгите", контролирано от бившия вътрешен министър Богомил Бонев, продължава вече пета година, пише вестник Банкеръ. Грандоманският хотелски комплекс в Банско, носещ претенциозното име „Страгите-Роял Тауърс" беше сред най-внушителните проекти в курортния град. Той беше реализиран в зората на строителния бум, но харчовете по него буквално „потопиха" компанията на Бонев.

Днес синдикът на обявеното в несъстоятелност дружество Веселин Банков провежда четири търга за разпродажба на негови имоти и имущество. Сред тях са складове, хладилни помещения, бар и хотелско и ресторантьорско оборудване. Очевидно това са последните жалки остатъци от луксозния комплекс, който от години се разпродава на парче първо от частни съдебни изпълнители, а по-късно и от назначения от съда синдик.

Ако съдим по документите, вписани в Търговския регистър в партидата на компанията, дълговете при започването на съдебната сага по фалита й са били близо седем милиона лева. Почти три милиона от тях са задълженията към „Инвест банк" АД , формирани от кредити, отпуснати след като върху хотела са били учредени три ипотеки в периода 2005-а-2007- година.

Прави впечатление, че другият основен кредитор на фалиралата компания на практика е нейният основен акционер - американското дружество „Страгите" ООД , което според списъка на акционерите притежава почти половината от акциите ( 54 346 от общо 112 973 броя) От същия списък става ясно, че Богомил Бонев притежава 32 555 акции, а Тодор Ефтимов, който е управлявал дружеството до обявяването му в неплатежоспособност, е бил собственик на 24 072 акции. Съдът го е признал като сериозен кредитор на основание договор за заем от 2007-а, съпроводен с два анекса към него на стойност близо 4.5 млн.лева ( 2 690 813.31 лв. главница, 1 299 061.16 лв.- лихва и 403 621.99 неустойка).

Националната агенция за приходите също е записана сред кредиторите. На книга дълговете към нея са за над 200 хил. лева. Колко от тях ще успее да си върне, е въпрос с много неизвестни.

Първите продажби на части от Царското кътче на Бонев тръгнаха през 2015-а от няколко къщи, апартаменти, ресторант, нощен бар и магазини, чиято общата стойност възлизаше на около 3 млн. лева. След това се мина през търгове за маси, столове и хотелско оборудване, докато се стигне днес и до складовете. Но едва ли това ще е краят с разпарчетосването на имущество на фирмата, тъй като досега задълженията към кредиторите все още не са покрити.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.