• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Борисов към Ципрас: Трябва да разширим пътя, да се минава по-лесно между Гърция и България

Борисов към Ципрас: Трябва да разширим пътя, да се минава по-лесно между Гърция и България

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия си колега Алексис Ципрас в Кирково и го качи на джипа си.
Двамата ще поставят началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.
Около 11.40 часа гръцкият министър-председател Алексис Ципрас кацна с хеликоптер в района на село Кирково. Той беше посрещнат от премиера Бойко Борисов. По късно двамата се качиха в автомобил, лично шофиран от българския министър-председател. Колата на премиерите спря в района, където много местни жители ги очакваха, за да ги поздравят и да им изкажат благодарности за направеното.
„Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, съобщиха от Правителствената информационна служба.

„Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани", подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

В разговора с гръцкия си колега Бойко Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г.

„Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", посочи още министър-председателят.

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите.
„Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Бойко Борисов.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Борисов сподели, че много хора в региона ходят на гръцкото море, тъй като то е на 50 километра. "Трябва да разширим пътя или да отворим границата заради трафика", каза с усмивка премиерът.

Българският министър-председател изтъкна невероятната природа, която притежаваме. "Много гърци идват тук на планина, на хладно. Хора от всички държави минават оттук за морето. Тук половината население е мюсюлманско, другата половина християнско. Ако не ги ръчкаш, няма проблеми между тях", разказа Борисов на госта си.

Той добави, че много гърци идват на ски през зимата в курортите в България.

"Сега от Румъния, Беларус, Украйна, българи минават през тези проходи. Много по-пряко им е. Сега искам да направим тази магистрала от Александруполис и да излезе на "Марица". Не са големи пътищата, добри са до 1 юни. Юни, юли, август и септември се чака тук по 3 часа на границата", припомни българският министър-председател.

"Имаме чувството, че по големите празници половината гърци са в България. Затова сме 50:50. Българите харчат пари на морето в Гърция, а гърците - в нашите зимни курорти. Оттук с кола е на 40 километра до плажа в Гърция", обясни Борисов и добави, че сега основният проблем е преминаването на границата.

"Трябва да измислим това, да става преминаването по-бързо", заяви премиерът.
Днес е исторически ден, с гръцкия премиер Алексис Ципрас сме се разбрали и тунели да правим, но след изборите, каза още премиерът.

„Вицепремиерът на Азербайджан е тук", уточни Борисов по повод откриването на строителството на газовата връзка с Гърция. Министър-председателят запозна гръцкия премиер Алексис Ципрас с българския енергийния ни министър Теменужка Петкова.

„С колегата сме се разбрали, тунели ще правим след изборите. Днес правим исторически неща, заслужава си. Това на думи знаеш ли колко години е говорено, че ще се направи диверсификация", обърна се Борисов към гръцкия си колега.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.