• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Водевилен "шпионски скандал" навръх 9-ти септември (обзор)

Водевилен "шпионски скандал" навръх 9-ти септември (обзор)
Пуснаха бившия главен редактор на вестник „Дума” без обвинение

/КРОСС/ Като буря в чаша вода навръх 9-ти септември се разрази водевилен шпионски скандал с главно действащо лице бившия главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов и ръководството на Национално движение "Русофили".

ДАНС и спецпрокуратурата влизат в дома на Юрий Борисов вчера в 7 сутринта, разказва пред медиите съпругата му Дора Чичкова. Показали заповед за обиск, иззели личния компютър и телефон на мъжа й. От камината събирали обгорели остатъци от стари речи, произнасяни от него на традиционния събор на движение "Русофили". Малко по-късно става ясно, че го разследват за шпионаж. Отвеждат го за разпит с белезници. В края на деня след официално съобщение на прокуратурата до медиите става ясно, че Борисов е пуснат дори без обвинение, а е бил разпитан в качеството му на свидетел.

През вчерашния ден от публикация в партийния сайт на "Дума" става ясно, че през деня са били разпитани и други членове на ръководството на Национално движение "Русофили", чийто секретар в момента е бившия главен редактор на "Дума".
Трима от тях са държани най-дълго в следствието, а домовете им са претърсени и от тях са иззети компютри и документи. Това са председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и заместникът му Милен Чакъров. Малинов и Юрий Борисов са бивши депутати. За разпити в следствието като свидетели са се явили десетки други от ръководните органи на Национално движение "Русофили".

Делото е на Специализираната прокуратура и ДАНС. По него се работи от 3 юли. Член 105 от Наказателния кодекс гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Социологът Живко Георгиев също е бил разпитан в ДАНС като свидетел по разследването за шпионаж в полза на Русия.  Питан е за генерал Решетников и за проучвания, които е правил.

"Питаха ме дали познавам Решетников. Отговорих им, че знам, че е шпионин, но лично не го познавам. Зададоха ми и въпрос дали познавам издателя Николай Малинов. Казах: "Да, две социологически проучвания съм правил за него." Питаха ме и дали съм провеждал социологически проучвания за геополитически нагласи у нас. Да, отговорих, правил съм доста такива - те са стандартни. И не само за отношението към Русия у нас, но и за това към Китай, САЩ, Европейския съюз, каза още социологът. Дори си измислих сам въпросника, защото поръчителят поиска така, убеден, че най-добре знам какво да съдържа. Нищо опасно, тайно или изненадващо няма в тези проучвания - такива правим даже и за български медии.

"Нито следователите научиха много от мен, нито аз от тях. Разговорът ни продължи около половин час", казва пред "24 часа" известният социолог.

Всички от ръководството на движение "Русофили" са получили призовки в 7 ч сутринта на 9 септември да се явят по-късно същия ден в Специализирана прокуратура, разказа бившата соцдепутатка и бивш зам.-министър на образованието в кабинета "Станишев" Ваня Добрева.

"Това е пропагандна акция. Шпионаж в полза на Русия е просто смешно. Ние поддържаме нормални отношения с една велика страна, която ни е освободила, така, както с Германия например и с други държави", каза Владимир Чучуев, който е един от зам.председателите на движението.

"Това се прави, за да се провали традиционния събор на яз. "Копринка", който е на 14 септември. Събират се по 15-16 хил. души. 700 деца щяха да се изявят в творческата програма", заяви ръководителят на учредителното събрание на Националното движение Васил Стоянов. Според него разследването за шпионаж сред членовете на организацията е нелепо.

Не сме получили информация от прокуратурата, за да коментираме официално, отклони пък въпросите по темата посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

От много години Николай Малинов поддържа добри отношения с Русия и ходи често там. В четвъртък ще навърши 50 г. Никога не е крил връзките си с политици и бизнесмени в Москва.

През 2017 г. Малинов получи орден "Двуглав орел" за принос в двустранните връзки между България и Русия.

Проф. Ваня Добрева разказва още пред пресата, че е била разпитана за дейността на движението и за собствената й роля. "За нищо конкретно не е ставало въпрос. Аз съм публична личност. Известна е и позицията ми за това, че огромна грешка на българския политически елит е всичко онова, което те в момента правят, за да бъде скарана България с Русия. И е много притеснително, че тази акция се провежда непосредствено след съобщението на МВнР за изложбата на руското посолство.", коментира проф. Добрева.

Проф. Ваня Добрева:
- Обвиниха ли ви в нещо?

- Аз съм свидетел. Не съм много наясно за какво съм свидетел. Може би заради активната ми позиция. Аз съм един от хората, които от 2014 г. подкрепиха правото на кримчани на самоопределение, много активно възразиха срещу налаганите санкции срещу Русия, които предупредиха, че е културна катастрофа изхвърлянето от учебниците по литература в българското училище на цялата руска литература.

- За Юрий Борисов знаете ли нещо повече?

- Не. Просто го видях на входа. Той е много изтерзан. Онзи ден е излязъл от интензивното след нарушение на сърдечен ритъм. Каза ми само: Мен ме докараха с белезници. В момента се арестуват хора, които са свързани с БСП.

- Вие имате ли връзка с руските служби?

- Никакви връзки нямам. Аз съм научен работник."

"Искам факт, който навежда за мисълта за шпионска дейност. Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам. Това каза бившият главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов в ефира на „Здравей, България" тази сутрин. В понеделник Борисов беше отведен за разпит по съмнения за шпионаж. По-късно вечерта той беше освободен без обвинение, а от държавното следствие съобщиха, че е бил разпитван като свидетел.

„Това обвинение е много тежко. Три разпита, общо 4 часа, никой не ми предложи да коментирам факти", добави той.

„Мисля, че имаше желание за сплашване. Питаха ме за ген. Леонид Решетников. Той си е един пенсионер. Бивш директор на Института за стратегически изследвания на Русия към президента. Познаваме се във връзка с дейността на движение „Русофили", във връзка с православни активности. Не мога да разбера, че това познанство е нещо криминално", каза още Борисов.

Бившият главен редактор на в-к „Дума" обясни, че е разпитван за конкретно проучване, направено между 2011-2014 г.

„Социологическите изследвания не са евтини. Има едно социологическо изследване, което, когато аз бях главен редактор, беше поръчано и платено от фирмата, която издава вестника. Движение „Русофили" има различни дейности. От едни хора се взимат дарения за паметници, от други - за изучаване на руски езици, трети - за фестивали", заяви Борисов по повод на финансирането на движението.

По повод на познанството му с Константин Малофеев, Юрий Борисов заяви, че няма информация той да се е интересувал от дейността на движение „Русофили". „Не съм поддържал никакви контакти с него, но дори и да бях, не знам какво общо има това", добави той.

„Това, което чувствам е, че това едно сплашване на хора, които ясно изразяват своето неодобрение за външната политика за България, която според мен е папагалска, вредна за България, късогледа и не може да доведе до нищо добро", каза още Борисов.

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков коментира, че задържането на Борисов е „повече от нелепо". „Да те отведат с белезници, да ти изтарашат къщата и късно вечерта да ти кажат, че си свидетел, мисля, че нещата излизат извън възможността да бъдат коментирани с нормални аргументи и логика", каза той.

„Решетников е един пенсионер. Тези хора, които са привиквани като свидетели и нямат достъпа до информация. /.../ Ако имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да доставят определени обеми информация, да влияят върху българското обществено мнение, да ги извадят и да ги кажат. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, хайде утре премиерът с белезниците там, защото той направи самопризнания. При правителството и парламента имаме публични действия. Ние загробихме 1,2 млрд. долара заради АЕЦ „Белене", каза Петков.

В сутрешния блок на БТВ журналистката Велислава Дърева коментира, че сдружението „Русофили" е гражданска организация, в нея членуват хора от всички политически партии. Вчера празнувахме победата над фашизма, а в същия момент се оказа, че фашизмът се е завърнал в България, коментира още Велислава Дърева. Според нея това е откровена репресия срещу една гражданска организация. Да извършиш това безобразие на връх 9 септември, трябва да си или много глупав, или да си много нагъл. Това предизвика истински шок в журналистическата колегия, каза още Велислава Дърева.

Обвинението в шпионаж е много тежко обвинение, отбеляза и Светлана Шаренкова. По думите й, за да може да работи човек в полза на друга държава и да се подложи в услуга на чужди институции, той трябва да има достъп до класифицирана информация. Това са неправителствени организации, те работят в полето на гражданското общество - каква информация биха могли да изнасят, заключи Светлана Шаренкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В България се появиха нов вид хуманоиди с празно пространство в черепната кутия. И като млади агресивни нови индивиди окупираха политическата власт.

10.09.2019 13:55:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.