• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Подготвени са текстове за криминализиране на гонките

Подготвени са текстове за криминализиране на гонките

/КРОСС/Подготвени са текстове за криминализиране на гонките. Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Христо Иванов. Той уточни, че се предвижда конфискация на автомобили без книжка и след употреба на алкохол. Иванов обаче уточни, че те са в първоначален вариант.

Днес изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов постави на правосъдното и вътрешното министерство да предложат ефективни промени в Наказателния кодекс. Друга промяна е конфискация на моторното превозно средство, когато се управлява от неправоспособен или пиян водач, обясни в присъствието на Борисов министърът на правосъдието Христо Иванов.

Обсъждаме също така как да осигурим наистина една незабавност в тези случаи. Знаете, че в НПК и сега има незабавно производство. Трябва да видим, ако не се прилага и не работи достатъчно добре, къде в практиката става проблем, каза правосъдният министър.

Относно идеята да се счита за предумишлено убийство, когато бъде убит човек, след шофиране в нетрезво състояние, правосъдният министър заяви, че все още не се обсъжда това.

Бойко Борисов настоява всичко това да се случва веднага, в рамките на 24 часа, съдебно решение - възможност, по която обаче експертният дебат продължава, според казаното от правосъдния министър.

Това го има в много държави, просто това е ритуал. Много е важно всичко да мине през съдията, да няма никакви съмнения, че има полицейски произвол или аз съм вече доста мнителен човек, може полицаят да мрази някой и да отиде да му вземе колата. Така че всичко трябва да минава през дежурен съдия. Просто трябва в рамките на извършеното престъпление веднага да се понесе отговорност, каза Борисов.

Във връзка с дискусията за евентуални промени в Закона за движение по пътищата главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е привърженик на по-бързо налагани административни мерки като снемане на регистрационен номер и спиране от движение на автомобила.

Аз съм категоричен противник на идеи, които бяха манифестирани от ръководството на КАТ, като криминализирането на гонките. Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление движението с каруци или превозни средства с животинска тяга, както ги дефинира законът. Това е безумие и означава, че НК ще достигне до 800 члена. Трябва да се търси баланса между разумното и организацията на административните мерки", посочи главният прокурор. На въпрос дали ще има официално становище на Прокуратура по евентуални промени в Закона за движение по пътищата, той отговори: "Становище на Прокуратурата може да има тогава, когато има законопроект, който да обединява всички мнения. Виждате, че в момента има по-скоро дискусия или идеи". По думите на главния прокурор е необходима по-ефективна събираемост на наложените санкции. "Сегашният Закон за административните нарушения и наказания е направен за друго време. Време, в което гражданите съзнателно плащат своите глоби. Той не обслужва по никакъв начин ситуацията в момента", посочи Цацаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мани се БОКо

А в тия текстове включени ли са и гонките на БОКо с УБО/НСО-лимузини по пътищата, в които БОКо участва и като състезател, и в залаганията по тях?!

05.10.2015 13:54:20

Анонимен

Да, но пичлеметата от гонките са връзкарчета, затова полицаят, който ще ги накаже, ще открие сутринта, че вече не е служител във ведомството.

05.10.2015 13:48:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.