• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Райчев: Борисов не се колебае дали да е президент, а кога

Райчев: Борисов не се колебае дали да е президент, а кога

/КРОСС/Ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент тази есен, избирането му изобщо не е гарантирано, предупреди социологът Андрей Райчев пред Нова телевизия тази сутрин.

„По-вероятно е да спечели, но това не е гарантирано. Зад Борисов твърдо стоят около 1 милион българи. За да станеш президент, трябва да гласуват за теб милион и 800 хиляди", изчисли в ефир Райчев.

Той припомни, че досега винаги който е водел на първи тур, става президент. Затова по-вероятно било Борисов да успее да мобилизира мнозинството избиратели, след като поведе на първия тур.

Политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева определи това като „ефекта на силата.

„Част от избирателите чакат да видят кой ще вземе преднина. Този ефект е по-силен при ромите - те винаги са с победителя".

Райчев каза още, че от 2001 година насам вече не работи моделът „който е на власт, губи".

„От тогава се формира много голям електорат, който търси чудотворец или надежда. И се редуват голям харизматик, малък харизматик... Симеон, Волен Сидеров, Бойко Борисов, Бареков... Това е в главите на хората", описа схемата Райчев.

На този фон той коментира вероятността Слави Трифонов също да се включи в надпреварата. През седмицата „Шоуто на Слави" обяви социологическо проучване, според което шоуменът има най-висока подкрепа.

„Ако е дошъл моментът за нов голям харизматик, всичко това е без кръчмаря. Ако не е дошъл, то Слави Трифонов ще сподели съдбата на Волен Сидеров, Яне Янев и т.н."

Буруджиева остро възрази на такава постановка.

„Хората търсят сигурност, харизматична фигура въобще няма да се търси. Ще се търси разгадаема фигура - да знаеш какво ще следва. Слави Трифонов не е това".

Райчев настоя, че „ако е дошло времето народът да каже на всички „Аут", тогава ще го каже. Борисов все още бил „нашето момче там", но това май се било обърнало.

„Колебанието на Борисов не е дали да стане президент или не, а кога. Доскоро не бих се учудил Борисов да се кандидатира за президент, а сега бих се учудил, ако не го направи", каза Райчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.