• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Турция привика Бойко Борисов

Турция привика Бойко Борисов

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще разговаря в Истанбул днес с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде "Дневник". Срещата е по искане на турската страна, а темите на разговор ще са миграционната криза и въпроси от сферата на енергетиката. По-късно Борисов ще разговаря и с турския президент Реджеп Ердоган.

Министър-председателят е придружаван от министъра на транспорта Ивайло Московски и министъра на културата Вежди Рашидов.

Програмата на еднодневното посещение на Борисов в Турция ще се променя в движение, уточниха от Министерския съвет. Възможно е българският премиер да присъства на откриването на третия мост над Босфора, където са поканени над 20 турски и чуждестранни министри.

Според Анадолската агенция на церемонията по откриването на моста, кръстен на султан Селим I Явуз, ще присъстват кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският президент Георге Иванов, държавният глава на Севернокипърската република (призната само от Турция - бел.ред.) Мустафа Акънджъ, българският премиер и официални представители на Сърбия, Грузия и Пакистан.

След срещата с турския си колега Борисов заминава за Берлин, където в събота - на 27 август, ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел. Във формата на тази среща ще участват и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения.

Въпросът за мигрантския натиск премиерът е поставил и на заседанието на кабинета в сряда. "Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват" заявява Борисов, става ясно от стенограмата.

Той посочва, че бежанските центрове в България вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

"В тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите. Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна", отбелязва Борисов. Той уточнява, зад думата "предотвратени" влизания в страната се крие, на практика, върнати в Турция мигранти, които в действителност са над 26 хиляди.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"бежанските центрове в България вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток" Ужас, ужас, ужас, вместо да се действа активно за реалната охрана на турско-българската и гръцко-българската граници, ние трябва да строим нови центрове за нелегални емигранти ...

26.08.2016 20:41:41

Анонимен

Kogato nyakoi iska razgovor, otiva na kraka !!! Nashichkiyat e privikan kato vassal !!! Pozor e tozi upravnik....

26.08.2016 10:20:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.