• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Борисов: Съединението прави силата стана слоган на целия ЕС

Борисов: Съединението прави силата стана слоган на целия ЕС

/КРОСС/ "Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейки съюз през изминалите шест месеца. Съединението прави силата е смисълът на европейската кауза и макар че идва от историята ни, трябва да остане като основен принцип на българската политика и в бъдеще”.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който отчете пред народните представители резултатите от българското европредседателство.

„Това беше първото председателство на нашата страна след приемането ни в ЕС. То бе изпитание на европейската ни идентичност. Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава. Да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане”, каза още премиерът.

Борисов благодари на всички министри и експерти, както и на тези, които са работили в Брюксел.

„Започнахме със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари тази година. Впоследствие ЕК представи още 30 нови предложения, по които ние работихме. Равносметката е – 46 постигнати споразумения с ЕП. 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави-членки в съвета. 58 заключения на съвета, едно заключение на председателството, 6 препоръки на съвета, 17 доклада за напредъка, от които пет на председателството”, поясни Борисов.

„Българското председателство осигури плавен и навременен старт на преговорния процес по следващата многогодишна финансова рамка за периода след 2020 г. Организирахме задълбочен обмен на мнения между държавите-членки и всички заинтересовани страни преди публикуването на законодателното предложение на комисията. В резултат на това в новия бюджет беше гарантирано запазване на успешните политики на ЕС като кохезионната и общата селскостопанска политика. Заедно с това вече има и нови предложения за отделни бюджети за цифровизация и отбрана, които ще водят до икономически растеж и създаване на качествени работни места”, продължи премиерът.

„Работата по инициативите на задълбочаването на икономическия и паричен съюз бе сред основните приоритети на българското председателство. В резултат на целенасочените усилия и на база разработен компромис от председателството бяха преодолени различия между държавите-членки и бе постигнат дългоочакваният общ подход по банковия пакет от законодателни предложения, които представляват ключова стъпка към завършването на банковия съюз. Поставихме силен акцент върху прехода към кръгова икономика и екоиновации, насочени към ефективно използване на ресурсите и намаляване на вредното въздействие върху околната среда и здравето на гражданите.

Поставянето на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, беше признато и оценено високо не само от институциите, но и от всички държави-членки. Показателно е, че миналата седмица в ЕП получихме поздравления и добра оценка от лидера на „Зелените” Ска Келер както за постиженията ни в сферата на околната среда, така и за Западните Балкани”, отчете Бойко Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.