• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Исторически факти, случили се на 23 юни

Исторически факти, случили се на 23 юни

/КРОСС/930 г. - В Исландия е учреден най-старият парламент в света.
1860 г. - В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките престъпления.
1868 г. - Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина.
1882 г. - Княз Александър Батенберг назначава служебно правителство на Княжество България начело с руския генерал Леонид Соболев.
1894 г. - Основан е Международния олимпийски комитет в Сорбоната, Париж, по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен.
1913 г. - Междусъюзническата война: Българската армия започва да търпи тежки неуспехи на фронта с Гърция, загубвайки Дойран; до средата на юли гръцката армия окупира последователно Кавала, Кукуш, Сяр, Неврокоп, Банско, Разлог, Ксанти, Дедеагач и Гюмюрджина.
1934 г. - Италия анексира Албания.
1948 г. - В Западен Берлин е въведена временна собствена валута.
1948 г. - Във Варшава започва първата съвместна конференция на министрите на външните работи на СССР, Албания, България, Чехословакия, Полша, Югославия, Румъния и Унгария. Конференцията е в отговор на проведената преди това Лондонска конференция на САЩ, Великобритания и
Франция по германския въпрос. Приема се съвместна декларация с искания за демилитаризиране на Германия, сключване на мирен договор с нея
и създаване на демократично общогерманско правителство.
1956 г. - Гамал Абдел Насър е избран за президент на Египет.
1959 г. - Осъденият по проекта Манхатън шпионин Клаус Фукс е освободен след само осем години престой в затвора и му е разрешено да емигрира в Дрезден, Източна Германия, където възобновява научната си дейност.
1961 г. - Студената война: Влиза в сила Антарктическия договор, въз основа на който цялата територия на Антарктида е обявена за свободна за изследване и е постигнато съгласие, че всяка държава може да построи там изследователска база.
1967 г. - Състои се премиерата на българския късометражен игрален драматичен филм "Ако не иде влак".
1968 г. - При масови сбивания на футболен стадион в Буенос Айрес загиват 74 души, а 150 са ранени.
1977 г. - Във Варшава приключва 31-та сесия на СИВ, която утвърждава програма за координация на народностопанските планове на страните от организацията за 1981-1985 г.
Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Основана е през 1949 г. от България, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. По-късно се присъединяват Албания (до 1961 г.), ГДР, Монголската народна република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 г.
1968 г. - В Буенос Айрес избухва масово сбиване на стадиона между футболни фенове, завършило със смъртта на 74 души и 150 ранени.
1985 г. - Бомба поставена от терористи в самолет Боинг 747 на индийските авиолинии избухва на 9 500 м над Атлантически океан, южно от Ирландия и убива 329 души.
1989 г. - Състои се делово посещение на Тодор Живков в Москва, на което иска подкрепата на Михаил Горбачов за своята политика, но не я получава.
1990 г. - Молдова приема декларация за държавен суверенитет.
1993 г. - Парламентът приема декларация за ненамеса във военните действия в Босна и Херцеговина.
На 15 октомври 1991 г. е подписана декларацията за независимостта на Босна и Херцеговина. Това поставя началото на гражданска война между сърби, хървати и мюсюлмани. През 1992 г. войски на ООН навлизат в страната. Три години по- късно, през 1995 г., е подписано Дейтънското споразумение, с което официално се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина. Според него Босна и Херцеговина се разделя на две части (ентитети) - Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Във федерацията влизат териториите, населени предимно с бошняци (босненски мюсюлмани) и хървати, а републиката е населена предимно с босненски сърби.
1994 г. - На работно посещение в България пристига чешкият президент Вацлав Хавел.
2000 г. - В дните между 20 и 23 юни се състои Конференция, посветена на Пакта за сигурност за Югоизточна Европа. Отчетено е, че средствата идват късно
и са недостатъчни. Финансиране от ЕС получава проектът за изграждане на втори мост над р. Дунав при Видин-Калафат.
2004 г. - В Япония е разрешено клонирането на човешки ембриони за изследователски цели.
2011 г. - Директорът на Централната банка на Италия Марио Драги е назначен за председател на Европейската централна банка по решение на лидерите на
ЕС.
2012 г. - Бразилия, Аржентина и Уругвай отзовават посланиците си от Парагвай във връзка с импийчмънта на президента на страната Фернандо Луго. В тази връзка Бразилия ревизира партньорството си с Меркосур (южноамериканския общ пазар) и Унасур (Съюза на южноамериканските нации).
2013 г. - Главният ашкенази равин на Израел Йона Мецгер доброволно прекратява пълномощията си във връзка с разследване свързано със съмнение за рушвети, пране на пари и присвояване на пожертвания на стотици хиляди шекели. Задържани са трима негови помощници.
2014 г. - Съдът в Кайро осъжда на седем години затвор трима журналисти от „Ал-Джазира" по обвинения за оказване на помощ на „Мюсюлманско братство". Провеждат се парламентарни избори в Албания, които печели Демократическата партия на Албания.
2014 г. - Обявен е Ден за национален траур в памет на жертвите след потопа във варненския кв. „Аспарухово".
2015 г. - Управителят на БНБ Иван Искров подава оставка с дата 10 юли.
2016 г. - Във Великобритания се провежда исторически референдум за членството на страната в Европейския съюз
2016 г. - Колумбийското правителство и бунтовническата организация Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) подписаха историческо
споразумение за прекратяване на огъня, което ги доближава до уреждане на конфликта, продължил повече от 50 години.
2017 г. - Турция решава да спре да преподава еволюцията на своите ученици до учебната програма на университетското ниво, като смята, че е
противоречива и твърде сложна за разбиране.
2018 г. - Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва оцелява при бомбено нападение в град Булавейо.
Това става на предизборен митинг на партията си преди парламентарните избори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.