• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

168-годишнината от рождението на Христо Ботев

168-годишнината от рождението на Христо Ботев

/КРОСС/ Днес се навършват 168 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев.

В Калофер, родния град на Ботев, тържествата започнаха още снощи с Тържествено събрание и концерт в големия салон на местното читалище. Днес от 11ч. честванията продължават с митинг-поклонение и полагане на Гирлянд на славата на Мемориалния комплекс "Христо Ботев" в града.

Годишнината беше отбелязана снощи и във Враца с премиера на документалния филм "100 хиляди крачки с Ботев". Днес филмът се представя в Букурещ по покана на нашето посолство в румънската столица.

От 13.00 ч. днес пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествено честване, водено от актьорът Мариус Донкин. В събитието ще участва хор "България" с диригент Валентин Бобевски, а гвардейци от Националната гвардейска част ще изпълнят военен ритуал с поднасяне на венци и цветя.

Слово ще произнесе доц. д-р Георги Вълчанов, зам.-ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Ще присъстват и ученици от столични училища, носещи името на Христо Ботев.

И в Стара Загора ще се проведе общоградско честване на 168-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

От 11.00 ч., под звуците на военния духов оркестър, ще се състои военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев".

Възпоменателното честване по повод навършването на 168 години от рождението на Христо Ботев в Пловдив е от 13 часа.

В Цар Симеоновата градина, под звуците на военния духов оркестър, с участието на представителен взвод и венценосци ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на един от най-достойните синове на нашето отечество, чиито живот и дело, поезия и подвиг, смърт и безсмъртие са се превърнали в легенда, която ще живее вечно. За краткия си жизнен път и своите 28 години, поетът ни завеща неповторимо литературно наследство, а саможертвата му за родината е подвиг, който ще помним завинаги. Слово по повод 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще произнесе Снежана Фурнаджиева - председател на Дружеството на пловдивските художници. Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичен театър Пловдив - Петър Тосков.

По традиция, на тържественото възпоменателно честване са поканени да присъстват: областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, председателят на Общински съвет - Пловдив и общинските съветници, заместник-кметовете и кметове на райони, представители на Българската армия, ветерани, представители на Българската православна църква, политически и обществени организации, творчески гилдии, медии и граждани.

Преди това, в 11.30 часа, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет на брега на р. Марица, срещу Водната палата.

В 10.50 във Варна ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал пред паметника на Христо Ботев - Морската градина. В ролята на Ботев ще се превъплъти актьорът Филип Филипов, участвал във филмите „Ботев: от Голгота към Свобода" (2013), „Авантюра с Ботев" (2014) и „100 000 крачки с Ботев".

Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" организира церемония за полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев на площад Прохоровски в град Одеса, съобщиха от организацията. Така българската общност в Украйна ще отбележи 168-ата годишнина от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България.

Учениците от Българския културно-просветен център "Аз Буки Веди" ще рецитират стихове на Христо Ботев. Цветя и венци ще бъдат поднесени и от Българския младежки клуб "Актив".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.