• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Последни часове от издирването на Боян Петров

Последни часове от издирването на Боян Петров

/КРОСС/Текат последни часове от спасителната акция за Боян Петров. Екипът от шерпи, издирващ алпиниста, вчера се върна в базовия лагер без да го открие.

Спасителите обаче намериха инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Предстои екипът да анализира събраните доказателства.

Лошото време не позволи на хеликоптерите да се включат. Екипът остава с надежда да излети днес. Остава и надеждата, че Боян Петров е жив.

Издирването му трябва да продължи въпреки трудностите и лошите условия под Шиша Пангма, казаха пред Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян Петров - Ангелина и Александра Петрови.

Алпинистът Кирил Петков обясни по БНР, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности.

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", отбеляза Петков.

Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1, подчерта Кирил Петков, който е от екипа на Боян Петров и се намира в района на спасителните действия.

"В този момент вече малко се надяваме на чудо", заяви Петков и пред Bulgaria ON AIR.

Сутринта е било слънчево в района, но вече се е заоблачило сериозно, стана ясно от думите му. И днес хеликоптерите няма да могат да се включат в издирването заради гъстата мъгла.

Още вчера най-добрият шерп в спасителната мисия направи предположение, че много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма.

"Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота", каза вчера пред Нова телевизия Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.

По думите му "над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек", поради факта, че българинът е в неизвестност от много дни, а условията на тази височина са екстремни. Освен това Петров е диабетик. Спасителната операция върви към финал, обяви Деян Петков - организатор от българска страна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Акцията е издирвателна ...лек му лед на човека , що саде глупости се пишат втора седмица вече.

16.05.2018 06:36:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.