• 22 Март 2019 |
 •  USD / BGN 1.7176
 •  GBP / BGN 2.2572
 •  CHF / BGN 1.7295
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Предлагат „Болата“ да влезе в списъка на плажовете за природосъобразен туризъм

Предлагат „Болата“ да влезе в списъка на плажовете за природосъобразен туризъм

/КРОСС/ Приблизително 20 декара, вкл. плаж „Болата" край село Българево в община Каварна, могат да бъдат изключени от границите на резервата „Калиакра" и да бъдат включени към защитената местност „Степите". Това предложение, което предстои да бъде разгледано от специализирана комисия към Министерството на околната среда и водите, създадена със заповед на министър Нено Димов, бе подложено на обществено обсъждане вчера във Варна.

Пред БНР началникът на отдел „Защитени територии „Натура 2000" към Министерството на околната среда и водите Стела Тодорова гарантира, че това прехвърляне няма да доведе до вредни последици. Тодорова и директорът на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна Христина Генова потвърждават забраната за строителство на територията и при новия статут.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева изрази удовлетворение от проведеното обществено обсъждане. Според нея целта е да се запази „това райско кътче от нашето Черноморие" и да се съхрани поминъкът на хората в Българево и в Каварна.

Стефан Коев, жител на Българево, подкрепя промяната в статута:

„Всеки си ходеше и си правеше каквото си иска. Сега ще бъде регламентирано, ще има медицински пункт. Разликата е, че хората ще могат да имат достъп до плажа."

В коментар за слушателите на БНР Люба Батембергска от гражданската група „Да спасим Карадере" напомни, че територията е защитена от 1941 г. и че асоциацията на парковете е изпратила до Министерството на околната среда и водите предложения, насочени към съхраняване на „Болата" и удовлетворяване на интересите на хората от Българево. Тези предложения включват: изграждане на регламентирани трасета за посещение на плажа, отдаване на паркингите на нос Калиакра и Болата за стопанисване на кметство Българево, което да използва приходите и да подсигури използването на тоалетни, както и разширяване на защитената местност „Степите".

Според Батембергска един от начините да се защити Плаж „Болата" е той да се добави в списъка на плажовете за природосъобразен туризъм, подобно на плажовете „Иракли", „Кара дере" и „Корал". Природозащитничката смята, че защитата на плажа е отговорност и на хората и местната власт Българево, които трябва да следят стриктно за спазването на закона.

„Институциите прилагат правилата. При положение, че те 20 и толкова години не са ги приложили, не е смяната на статута, която ще доведе до прилагане на правилата. Трябва да имаме малко повече воля от страна на институциите там на място.", заключи екоактивистката и подчерта, че лично за нея въпросителните за бъдещето на Плаж „Болата" остават: „Въпросът е в желанието и на хората от Българево. Какво искат те: да се ползва плажът отговорно или са склонни да го споделят с разни местни частни интереси, които не е ясно дали ще бъдат в обществена полза".

 

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.

int(1)