• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Александрина Пендачанска открива Новогодишния музикален фестивал

Александрина Пендачанска открива Новогодишния музикален фестивал

/КРОСС/ С концерт на Александрина Пендачанска на 2 декември официално се открива Новогодишният музикален фестивал. Известната българка ще изпълни арии, предназначени за сопран и мецосопран. Аз не съм единствената, която има подобен тембров обхват.

Не искам и да покажа, че гласът ми се е променил - аз съм сопран. Но мецосопрановите арии, които ще изпълня, също са част от репертоара ми и затова реших да ги включа в първата част на концерта - сподели Александрина.

Дни преди събитието тя отпътува за Пловдив, за да репетира програмата за предстоящия концерт, заедно с оркестъра на Държавната опера в града. Диригент на продукцията е Сперанца Скапучи, която е за пръв път в България. Това е и първата й съвместна изява със световноизвестната оперна певица.

Сперанца е завършила Джулиард скуул, където се е запознала с много български музиканти.

Мога да кажа, че отдавна имам контакт с България, много преди да дойда тук. Радвам се, че имам тази възможност. Александрина е голям артист, невероятен интерпретатор. За мен е чест да съм на една сцена с нея - казва младата италианка пред Радио България. Тя ще дирижира откъси от „Милосърдието на Тит" и „Дон Жуан" на Моцарт, „Севилският бръснар" и „Семирамида" на Росини, „Дон Карлос" и „Силата на съдбата" на Верди и др.

Музикантите от афиша на „Новогодишния фестивал" пристигат от цял свят - Испания, САЩ, Франция, Чехия, Гърция, Аржентина, Грузия, Австрия, Великобритания и др. Гости от Холандия са инструменталистите, обединени в трио „Озирис" - Елен Корвер - пиано, Петер Брюнт - цигулка, Лариса Грьоневелд - виолончело. В тяхната програма, озаглавена „Вдъхновение" (на 9 декември) са включени произведения от Бетовен, Менделсон и др.

В двата концерта „София посреща Люксембург" (11 и 12 декември) ще чуем творби на млади лауреати от Международния конкурс по композиция в Люксембург, организиран от нашата сънародничка Албена Петрович-Врачанска - композитор и педагог във Великото херцогство. Авторите и солистите са от САЩ, Франция, Люксембург, Чехия, Гърция, България. Техните творби ще прозвучат в изпълнение на Младежка филхармония „Пионер", диригент Любомир Денев-син.

Всички концерти имат оригинални заглавия. „Пътуване през времето" предлагат Александър Райчев-син - пианист и композитор, заедно със струнния Quarto Quartet и Матиас Гонзалес - бандонеон от Аржентина.

„Класика и романтизъм" се нарича програмата, която ще поднесат на своите почитатели цигуларят Димитър Буров и пианистът Людмил Ангелов. В подходящи часове са предвидени и „Концерти на възглавници", представящи в подходяща форма класическа музика за родители и деца. В афиша са и концертите „Орлин Анастасови приятели", „Акорди на светлината" (с музика на Петър Дънов), „Душата на Шуман" (Йоана Каменарска - цигулка и Ирина Георгиева - пиано), „Класиката среща джаза" и др.

Последното събитие от „Новогодишния фестивал" традиционно е на 1 януари. Публика и изпълнители ще празнуват с творби от Де Файя, Бизе, Делиб, Сен-Санс, Римски-Корсаков и др., обединени от мотото „Духът на Испания". Солисти ще бъдат сопраното Федерика Ломбарди от Италия и Веско Ешкенази. Диригент на фестивалния оркестър е Хосе Луис Гомес от Испания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.