• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

„Америка за България” финансира разследвания на Нова телевизия

„Америка за България” финансира разследвания на Нова телевизия

/КРОСС/ Фондация „Америка за България" финансира разследвания на Нова телевизия. Неправителствената организация е отпуснала 98 820 лв. на сдружение „Българион", собственост на журналистките Лора Крумова и Галя Щърбева, е установила проверка на „Епицентър". „Америка за България" подкрепя поредица от журналистически разследвания на общинските избори през 2015 година. Журналистически екипи от Нова телевизия се насочват към шест общини, за да разследват изразходването на общински средства, наличието на корупционни практики, изборни измами и манипулации. Сдружение „Българион" е на журналистките Галина Щърбева и Лора Крумова. В управата е и Петко Гюлчев, който е съпруг на Щърбева, показа проверка в Търговския регистър.

Асоциация „Прозрачност без граници" на политолога Огнян Минчев получава 98820 лева. Чрез парите „Америка за България" смята, че подкрепя „гражданска инициатива, която би позволила на по-голям брой български граждани от страната и от чужбина да дадат израз на своите политически предпочитания чрез включване на възможността за онлайн гласуване в българския Избирателен кодекс".

Институтът за развитие на публичната среда на Антоанета Цонева - един от лидерите на „Протестна мрежа", получава 298760 лв. за „подобряване на националните стандарти за свободни и честни избори.

С парите „ще бъде осъществен цялостен мониторинг на финансирането на политически кампании и съответствието им с ограниченията в закона, като възможни промени в регулаторната рамка ще бъдат дискутирани със заинтересованите институции. Ще бъде проведен и независим мониторинг на изборния процес, в който са включени група от опитни наблюдатели, както и представители на Лигата на младите избиратели, която ангажира представители на социално маргинализирани групи. Освен това медии и отделни журналисти ще бъдат подкрепени в осъществяване на разследвания на изборни злоупотреби".

Българският дарителски форум на Красимира Великова получава 564 хил. лв. за „неизследваните територии на филантропията".

Съюзът на съдиите в България ще бъде подпомогнат с 436 хил. лв. за „осъществяването на поредица от образователни и общностни програми". „Програма „Гражданско образование" цели да даде на ученици от средните училища практически познания за начина, по който функционира съдебната система и да покаже как се разрешават спорове в демократичното и свободно общество. Програма „Оценка на работата на съдебната система" цели да развие методология за включването на граждани, както и представители на други юридически професии, в оценката на работата на съдиите. В рамките на програма „Съхранена институционалната памет" ще бъдат проведени задълбочени интервюта с оттеглили се съдии от Върховния съд, които ще осветлят дискусионни теми и ще предложат насоки в развитието на съдебната реформа. Също така, ще бъде изтъкнат примерът на съдии, адвокати или представители на академичната общност, които са се придържали към високи професионални стандарти в условията на българското тоталитарно общество преди 1989 г.", твърдят от „Америка за България".

„Съюзът на съдиите в България" се свързва най-вече с бившата си председателка Мирослава Тодорова. Нейното име нашумя преди години, когато тя заведе гражданско дело срещу тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. През последната година организацията активно пропагандира идеята за съдебна реформа чрез промяна в Конституцията. Политици от БСП, ДПС и уважавани юристи заявиха, че именно НПО-то е автор на конституционните промени, прокарвани от близкия й правосъден министър Христо Иванов и партиите от Реформаторския блок, посочва „Епицентър".

475 хил. лв. получава платформата „Агора" за укрепването на мрежата си от читалища и превръщането им в „граждански центрове, които мобилизират местни ресурси за осъществяване на значими инициативи, приети в открити граждански дискусии.

Българското училище за политика е зарадвано от „Америка за България" със 120 хил. лева. Грантът подкрепя екипа на НПО-то в усилията им да изградят и увеличават експертизата и опита на завършилите училището и да ги включат в дискусия за предизвикателствата, пред които е изправена страната днес. „Завършилите училището ще анализират задълбочено местната обществена и политическа обстановка и ще развиват политики, които ще представят на обществени или политически форуми, като възможна основа за бъдещи промени на национално и регионално ниво", пишат от „Америка за България".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

iсилва михайлова

новите чорбаджистефчовци и гъзолизци

29.09.2015 17:24:17

Тео-дор Шегичка.....препратка, към древногръцкат

Всяка ера си има героя..., или както и да го наречем ..За половин век, видях много ,,герои" на политическата световна ,,сцена"...С риск, да ме ,,намразите"....ще ви кажа - Апологичното, материалистично мислене, ще бъде заменено с нещо по-щадящо всичко на тази планета ЗЕМЯ....Остава да разберем, кои ще са ИЗБРАНИТЕ....О, бама....няма да е сред тях...

28.09.2015 20:24:45

Тео-дор Шегичка.....препратка, към древногръцкат

Всяка ера си има героя..., или както и да го наречем ..За половин век, видях много ,,герои" на политическата световна ,,сцена"...С риск, да ме ,,намразите"....ще ви кажа - Апологичното, материалистично мислене, ще бъде заменено с нещо по-щадящо всичко на тази планета ЗЕМЯ....Остава да разберем, кои ще са ИЗБРАНИТЕ....О, бама....няма да е сред тях...

28.09.2015 20:22:49

Анонимен

НПО да помогне за нещо в България?!? И то краварско?!? НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ. Но за сметка на това нпо-тата в САЩ са забранени със закон, ха ха. Какъв цинизъм!!!

28.09.2015 14:19:03

Анонимен

ГОЛЯМ ЛОЧНИК / КОПАНЯТА ОТ КОЯТО СЕ ХРАНЯТ СВИНЕТЕ/ Е ТОВА ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО, А КОЛКО СВИНЬЕ СА СЕ НАРЕДИЛИ НАД БЕЗПЛАТНИЯ ОБЕД-ВСЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, ЩЕ ИМА ВИДОВ ДЕН И ЗА ВАС.

28.09.2015 12:29:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.