• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Жозеф Дол: Рано за коалиция на десни и леви

Жозеф Дол: Рано за коалиция на десни  и леви

/КРОСС/ - Г-н Дол, току-що единият от лидерите на реформаторите - Радан Кънев, написа в социалните мрежи, че вие сте им оказали силен натиск за съставяне на дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа.

- Това, че е имало натиск, са неговите думи. Аз обясних каква отговорност има център-десницата в момента в България. И ако не се състави такова дясно-център правителство, всеки трябва да си поеме отговорностите, ако не участва. Ако утре се сблъскаме със сериозен проблем в България, трябва да знаем кой е отговорен за това. Само това казах. Аз винаги казвам нещата ясно. Разбира се, казах също, че дали да участват, е въпрос на техен избор. Това не е моят избор.

- Останахте ли с впечатление, че те ще се включат и какъв е крайният срок, в който все пак да се стигне до финално решение за правителството?

- След разговора си с вас ще говоря с президента за тези неща. Вие знаете по-добре от мен, че на 5 ноември се очаква да бъде даден мандатът.

- Да, тогава е последната среща в рамките на консултациите на държавния глава - тази с Бойко Борисов. Кога обаче според вас трябва да стане ясно дали в кабинета ще участват и реформатори, или той ще е изцяло и единствено на ГЕРБ?

- Според мен вече трябва да вземат решение. Не може нещата да продължават да стоят в такова неясно положение. Тази нестабилност не може да трае с месеци. Зимата приближава, има банков проблем. Това са въпроси, които трябва да бъдат решени. И трябват отговорни хора, които да вземат тези решения.

Много добре се получава, че в момента съм тук, но всъщност тази дата за посещението ми беше решена много преди да знаем какво ще се случва. Аз исках да дойда в последния ден на предизборната кампания, тогава отложихме визитата ми заради националния траур в България. Но всъщност се радвам, че днес съм тук, защото усещам как се случват нещата, усещам желанието, волята в различните политически партии. Аз съм изключително голям реалист и вярвам, че нещата ще се случат. Това е просто усещането ми от днес.

- Притесняват ли ви самите противоречия вътре в Реформаторския блок и дали те ще са стабилен партньор в управлението?

- Те просто трябва да постигнат съгласие помежду си. Не е моя работа да им казвам този или онзи да бъде министър и какво да се случва. Това си е техен проблем.

- Доколко Борисов ще може да разчита на тях и дали ще успеят да изкарат целия мандат от 4 г.?

- Нека да помислим сега за първите 2 години. Те трябва да си помислят за това. Това, което разбрах тази сутрин, е, че по 4, 5, 6 точки различните партии трябва да се договорят. Мисля, че може да се постигне някакво съгласие - правосъдие, правова държава, европейските въпроси.

- За широка парламентарна подкрепа по тях?

- Да. И ако се поставят тези 4, 5, 6 точки, които ще се прилагат от това правителство, и по тях се работи, тогава вече може да се мисли и за други.

- Но у нас все още е рано за голяма коалиция ГЕРБ - БСП?

- Да, много е рано.

- Трябва ли да се фиксира мандатът, за да се знае отсега, че правителството ще работи 2 или 4 години, както г-н Борисов представи 3 варианта при откриването на парламента?

- Не смятам, че трябва така да се гледа на нещата. Трябва да се създаде правителство. Партиите, които участват в него, да постигнат съгласие по въпросите, по които ще се работи.

Ако се фиксира такъв период от 2 години, вече ще започне битката за следващите избори.

- Освен това лидерът на ГЕРБ декларира, че ако се договори пълен мандат, няма да се кандидатира за президент. Което остави впечатление, че в противен случай може да го направи. Вие виждате ли Борисов като държавен глава?

- Не е моя работа да преценя кой е бъдещият президент на България. Вашите президенти са демократично избирани.

- Носи ли сегашната политическа ситуация риск за кариерата на Борисов?

- Защо риск?

- Заради многото предизвикателства от най-различно естество, пред които е изправен.

- В днешно време в политиката, независимо дали сме в България, или другаде, когато трябва да се занимавате с такива сериозни държавни дела, винаги има риск. Ако не искате да има рискове в живота ви, не трябва да се занимавате с политика.

- Вие познавате Борисов от доста години. Какъв съвет бихте му дали?

- Да бъде открит, да работи за българските граждани. Знаете ли кой е добрият политик?

- Кой?

- Добрият политик е този, който мисли за следващото поколение. А лошият политик е
този, който мисли за следващите избори.

Когато мислите за следващото поколение, разбира се, че поемате рискове. Наистина уважавам политиците, които поемат такива рискове.

- Носи ли риск за България това, че не успяхме да създадем правителство, което да стартира заедно с Европейската комисия на 1 ноември?

- Да, комисията идва на 1 ноември, но всеки комисар трябва да разгледа нещата, да си влезе в офиса, да си подреди работата, екипа. Не, в никакъв случай не може да се говори за някакво забавяне в България.

- Кога партията на г-жа Кунева ще стане член на ЕНП?

- Г-жа Кунева ни каза, че ще ни прати документи, устав на партията. В момента, в който получим официалната документация, ще заседава комисията, която работи по тези въпроси. Тези неща са разписани и се случват еднакво за всички партии.

- Виждате ли я нея евентуално като външен министър и вицепремиер в кабинета "Борисов"? Зная, че не се месите, но все пак ми е интересно личното ви мнение.

- (Смее се.) Не е моя работа да ви казвам такова нещо и да преценявам кой е възможен министър. Аз искам да ви успокоя - в никакъв случай не съм дошъл тук, за да ви казвам, че господин или госпожа еди-коя си трябва да е някакъв министър.

- Ясно ми е това. Вие сте в ролята на ускорителя, който да помогне нещата да се случат по-скоро.

- Тук съм, за да спомогна за съставянето на правителство, за да се стабилизира България. Предвид всичко, което се случва - в Сирия, в Турция, имаме нужда от стабилно правителство в България.

Затова съм тук. И наистина съм дошъл заради българския народ, за да не се дестабилизира България в този контекст.

- За което ви благодарим. Да ви питам накрая, понеже проблемът с връщането на доверието към политиците стои и в България, и в ЕС. Това как се случва и колко време отнема според вас?

- Да, навсякъде го има този проблем. Който всъщност спомага за възхода на екстремистките партии. Зависи от младата генерация, като вас, колко време ще отнеме.

 

Кристина Кръстева

„24 часа”

Интервю с Жозеф Дол, президент на Европейската народна партия

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.