• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Вестник "Заман-България" спира да излиза

Вестник "Заман-България" спира да излиза

/КРОСС/ Изданието се счита за близко до Фетхуллах Гюлен, чиито последователи турските власти подгониха след неуспешния опит за преврат. В статия със заглавието "Сбогом, "Заман-България", излизащият на турски и български вестник обявява решението на фирмата-издател "Брадър" ООД за спиране.

Според статията, ще има нов двуезичен вестникарски проект със заглавие "Седмичен обзор"/Haftaya Bakış". Турските власти отскоро подлагат на натиск България заради организацията на Гюлен и нейни членове, един от които беше предаден на Анкара в противоречие на съдебно решение, забраняващо екстрадицията му.

Ето какво пише в самия материал в "Заман":

Преди 24 години група ентусиазирани журналисти поставят началото на издаването на в. “Заман” в България. Годината е 1992-ра. Идеята съвпада с периода, в който България поема по пътя на демокрацията. Тя върви с желанието на издателите да се включат и да работят за възхода на една силна и демократична държава, която е тръгнала по пътя на промените, в която различията не се превръщат в повод за конфликти. В началото вестникът се стреми да подражава на големия вестник “Заман”, който се печата в един милион екземпляра в Истанбул и е едно от най-авторитетните издания в Турция. Като черпи от опита на големия “Заман”, нашият вестник прибавя нюанс към образа на България. С безпристрастната си новинарска линия “Заман – България” успя да увеличи броя на читателите си. За кратко време спечели славата на източник на достоверна информация и се превърна в силна медия. “Заман – България” остана затворен за политически конфликти, далеч от сензацията, не се намесваше в личния живот на хората. С просветителските си идеи той успя да стане изразител на гласовете на различни култури. По страниците на “Заман” различията се превръщаха в толерантност и изпълняваха ролята на мост между различните народи.
Вестникът имаше за цел винаги да стои близо до хората и да бъде в служба на тях. “Заман – България” стана пресечна точка, в която се кръстосваха мненията на читателите. Вестникът разграничаваше новината от анализа, отразяваше живота в хуманни рамки, вярваше във върховенството на закона, защитаваше човешките права и демократичните приоритети на България. “Заман – България” допринесе много и за развитието на отношенията между България и Турция.

Наградите за мир – послание за толерантност и разбирателство в обществото

“Заман – България” е единственият вестник, учредил Награди за принос към обществения мир в България. Носители на тази награда, създадена през 2005 г., са д-р Желю Желев, Тодор Колев, Орлин Горанов, премиерът Бойко Борисов (в качеството си на главен секретар на МВР), журналистката Валерия Велева и още много други общественици и интелектуалци в общо двайсет и четири области. През 2015 година бяха раздадени юбилейни награди по повод десетгодишнината от учредяването им. На церемонията по награждаването в Централния военен клуб в София с наградата бяха удостоени общо дванайсет личности, сред които столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, отец Иван, писателят Георги Господинов, бившият омбудсман Константин Пенчев и др. А наградата на читателите получи д-р Антонина Желязкова.
Вестникът винаги е следвал една умерена позиция, никога не е уронвал авторитета и достойнството на личността, винаги е отстоявал съхраняването и обогатяването на добросъседските отношения, толерантността, уважението към човека, приемането на индивида такъв, какъвто е, както и ценностите на свободата и демокрацията. В този смисъл идеята на Наградите за принос към обществения мир в България беше издигането на утвърдената идея за комшулука на равнището на граждански осъзната философия.

Минало и перспективи

Дотук обобщихме благородното вестникарско дело на “Заман – България”. Но както гласи една мисъл на Хераклит: „Промяната е реална, а устойчивостта – илюзия“. След дълго планиране и обсъждане УС на фирма „Брадър“ ООД, издател на вестник „Заман – България”, реши, стъпвайки на базата на натрупания опит, да инвестира в нов вестникарски проект с нов модерен и иновативен дизайн, с нов бранд, с нова комбинация от цветове и богато съдържание. Новият вестник ще бъде нов поглед към обществените явления. Всъщност около този смисъл ще е концентрирано и названието на новото издание – „Седмичен обзор“/Haftaya Bakış. Новият вестник също ще бъде двуезичен – 12 страници на български език и 12 страници на турски език. Другата съществена новост ще бъде в самото наименование на вестника. Името на турски език няма автоматично да се прехвърля върху българските страници, т.е. ще бъде преведено. Вярваме, че по този начин свободната ниша на вестникарския пазар, в която „Заман – България” се беше вместил успешно в качеството си на двуезично издание, ще продължи да се запълва от напълно нова българска медия. Така и читателите на вестника с годишен абонамент няма да бъдат ощетени. От Редакцията

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.