• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Първата „Научна Конференция- Уебинар за аутизма“ ще се проведе в България на 14 и 15 Юли

Първата „Научна Конференция- Уебинар за аутизма“ ще се проведе в България на 14 и 15 Юли

/КРОСС/ На 14 и 15 юли се проведе Първата научна конференция Уебинар за аутизма, организирана от  сдружение "Аутизъм днес", фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и Бостънския университет, под патронажа на Н. Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания в България.

Конференцията беше открита от г-н Якобсен, заместник кмета по финансите Дончо Барбалов и големият приятел на каузата писателят Калин Терзийски.

Поздравиителни писма получихме от зам. Министъра на образованието г-жа Деница Сачева и от Председателя на ДАЗД. 

Според последните проучвания, ако през 2000 г. едно на всеки 150 деца е било диагностицирано като аутист, през 2014 г. съотношението е вече 1 към 59, без значение от раса или социален статус.   

                     

Сдружение "Аутизъм Днес" и Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" като създатели вече на два центъра в София за деца с Аутизъм, като основен фактор най-работещата в световен мащаб терапевтична програма АВА Приложен поведенчески анализ да съществува и се развива в България и като изграждащ Център за Северна България за деца с Аутизъм в гр. Плевен, се чувствахме ангажирани и отговорни за това обществото от родители и специалисти на деца с аутизъм в България да бъде информирано за научните основи и база на съществуващите в световен мащаб лечения и терапевтични за аутизма, за да направят своя информиран избор.

През двата дни се включиха представители на научните среди от България, Европа и Америка:

Михаела Барокова - магистър по психология, която в момента прави докторантура по психология на развитието с фокус езиковото развитие при децата с аутизъм под ръководството на Проф. Хелън Тейгър-Флъсберг в Boston University.

Dr. Connie Kasari - Преподавател от University of California - Los Angeles, Д-р Касари изучава социалните и комуникативните умения на децата с аутизъм. Нейната работа се фокусира върху създаването на терапии, които да подпомогнат социалното и комуникативното развитие на децата с проблеми в развитието.

Andy Shih и Pamela Dixon -  „Autism Speaks“.

Dr. Milica Pejovic: Д-р Милица Пейович Милованчевич от Белградския универистет.

Проф. Мила Вълчанова и д-р Валентин Вълчанов: Проф. Мила Вълчанова и Д-р Валентин Вълчанов от Норвежки университет за науки и технологии, Трондхайм, Норвегия.

Prof. Helen Tager-Flusberg: Проф. Хелън Тейгър-Флъсберг е преподавател и директор на Център по Аутизъм в Boston University. Тя изучава аутизма и езиковите затруднения, използвайки широк диапазон от поведенчески и образни методи.

Ралица Кръстева – магистър по детско-юношеска и училищна психология и АВА терапевт в АВА център „Горубляне“.

Калоян Дамянов - Директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София-град

Християн Пангелов – самозастъпник и арт терапевт в център „Витоша“

 Изводът беше : Доверявайте се на терапиите, които третират поведението на децата. Останалите имат слаба или не доказана научна стойност.

Конференцията беше излъчвана през цялото време през фейсбук Страницата на Аутизъм днес - AUTISM Today и участваха лектори като Михаела Барокова от Бостънския университет, друг изследовател от Бостънския университет, чиито екип е разработил ЕЕГ тест за оценка на риск от аутизъм още на шест месечна възраст, проф. Мила Вълчанова от Институт за изследване на човешкия мозък, изследване на комуникацията, разработила и Сертифицирала с Д-р Валентин Вълчанов тест за ранна диагностика на Аспергер.

Уеб връзка беше осъществена с Бостън, с Autism Speaks в Щатите, с представител на Министерство на здравеопазването в Сърбия, които вече осъществяват проект на Autism Speaks за обучение на родители и болногледачи на хора с аутизъм.

Особено важно беше и включването на Председателя на Асоциацията на ресурсите учители в България и директор на Регионален център за подкрепа процеса на Приобщаващото образование, както и въпросите към него бяха многобройни.

Целият запис на конференцията ще бъде качен на YouTube cannal Autism Today Bulgaria.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.