• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ЕК без окончателно решение за отпадане на мониторинга

ЕК без окончателно решение за отпадане на мониторинга

/КРОСС/ Все още не е ясно ще отпадне ли механизмът за мониторинг над България от страна на Европейската комисия.

ЕК прие днес най-новия си доклад за напредъка на страната ни в съдебната реформа, борбата с корупцията по върховете и организираната престъпност.

По-рано днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че механизмът ще отпадне.

В текста на доклада обаче се казва, че Европейската комисия няма да вземе окончателно решение преди да се съобрази с мнението на Европейския съвет и на Европарламента.

В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада й от януари 2017 г.

В документа се отбелязва "последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки". В същото време се изтъква, че страната ни трябва да положи усилия за трайното изпълнение на поетите ангажименти и за обличането им в закони.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на механизма за контрол е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС.

Необходимо е обаче България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение, пише в доклада.

България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.

Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент, се казва още в доклада.

Самият Юнкер коментира, че напредъкът на страната ни е достатъчен, за да се мисли за прекратяване на мониторинга.

И той обаче добави, че първо ще изчака становищата на Парламента и на Съвета.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.