• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

ЕК започва четири нови наказателни процедури срещу България

ЕК започва четири нови наказателни процедури срещу България

/КРОСС/ Европейската комисията прие днес мотивирани становища за България в четири области. Мотивираното становище е втори етап от процедурата на ЕС за нарушения в държавите членки, по-позната като наказателна процедура.
Становищата срещу България са в областта на енергийната ефективност, околната среда, пътната безопасност и единното европейско небе. Страната има два месеца да изпълни своите законови задължения, като в противен случай я заплашващ още 4 дела пред Съда на ЕС.
ЕК отправи официално искане към България за пълно съгласуване на националното законодателство с Директивата за енергийната ефективност. Съгласно нея държавите от ЕС трябва да постигнат определени икономии на енергия през периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г.
Страната трябва да направи това чрез задължителни схеми за енергийна ефективност или други целенасочени политики за насърчаване на енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността и транспорта.
Сред останалите изисквания са енергийни одити на големи компании на всеки четири години, повече права за потребителите про измерването и таксуването на енергийното им потребление, ежегодно обновяване на поне 3% от сградите на централното правителство и енергийно ефективни обществени поръчки.
Брюксел изисква от властите в София да намалят равнището на серен диоксид (SO2) в околната среда. България е нарушила Директивата за качеството на въздуха, с която държавите от ЕС се задължават да спазват дневни и почасови гранични стойности на концентрация и да изготвят планове за качеството на въздуха с подходящи мерки за понижаване на равнищата на SO2.
Българите в две зони - една в югозападната и една в югоизточната част на страната, са изложени на прекомерни концентрации на SO2 поне от 2007 г. насам. Мерките, взети в югозападната зона, са били достатъчно ефикасни, за да се приведат стойностите в съответствие със законодателството на ЕС през 2013 г., но в югоизточната зона продължават да се наблюдават прекомерни количества замърсители, вредящи на човешкото здраве.
България с още три страни (Кипър, Люксембург и Словения) трябва да приложат напълно Директивата за трансграничен обмен на информация за нарушенията на правилата за безопасност на движението по пътищата. Тя обхваща нарушения като шофирането с превишена скорост и в нетрезво състояние, позволява идентифицирането и съдебното преследване на шофьори от ЕС във връзка с нарушения, извършени в държава, различна от държавата, в която е регистриран автомобилът им.
Освен това Комисията поиска от България да установи санкции за авиокомпаниите, нарушаващи правилата на ЕС за управление на въздушното движение.
От авиокомпаниите се изисква да спазват отредените им полетни планове и летищни слотове, а от държавите членки се изисква да определят санкции в случай на нарушение на правилата. Необходима е национална система за санкциониране на злоупотребите с летищни слотове и полетни планове, както и паралелните полетни планове.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глоби и санкции, чужди танкове, все полезни придобивки. Трябва май скоро да помислим за освобождение.

27.11.2014 12:31:46

Анонимен

Колко удобно, тяхните васални мижитурки не изпълняват директивите, а те пък ни налагат санкции.

27.11.2014 11:23:46

Анонимен

Това е то - България може да заприлича на европейска държава само със санкции, глоби, наказания и т.н. България не изпълни нито една от директивите по отношение на енергетиката. К'во пречеше на поне 4 правителства досега да въведат енергийната ефективност, вместо да бранят с цената на всичко монополите? Защо не се освободи пазара за ток, така че да има конкуренция? Защо ДЕКЕВР защитава само монополистите и защо по дяволите е подчинен на кабинета, вместо да бъде обществен орган, както е според директивите? Кога най-накрая ние, бългрите ще се почувстваме като европейци? Ето защо е хубаво, че ще има санкции, у нас по друг начин явно не може.

27.11.2014 10:34:15

Анонимен

Такова им е мисленето в ЕС - обладани от неуместно високомерие, не виждат по-далече от носа си.

26.11.2014 16:57:23

Анонимен

Нищо ново под слънцето: когато стане въпрос за България, ЕС не се скъпи на санкции, рестрикции, наказателни процедури, такива условия за отпускане на субсидии, че колкото може по-малко субекти да ги получат. И после удивени се вайкат ама какъв бил тоя евроскептицизъм у тия балканци!

26.11.2014 15:36:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.