• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Икономист: Няма да има инфлация и скок на цените, ако България влезе в Еврозоната

Икономист: Няма да има инфлация и скок на цените, ако България влезе в Еврозоната

/КРОСС/ "Няма да има инфлация и повишение на цените, ако България влезе в Еврозоната и приеме еврото". Това коментира за Радио „Фокус" икономистът Красен Станчев. По думите му цените у нас дори ще се понижат, защото конкуренцията ще се увеличи.

Според Станчев в българската икономика има редица проблеми, които трябва да бъдат решени по пътя към Еврозоната. „В момента съотношението на българските цени към европейските и на българските доходи към европейските е относително неизгодно. Цените са някъде около 55% от равнището на средноевропейските, а пък доходите са около 50%, т.е. цените са така или иначе малко по-високи поради вътрешни проблеми. Ниските доходи не са проблем, тъй като България е страната, където доходите растат най-бързо в ЕС. Това се забелязва още през 2004 година и това са реални доходи, според статистката на ЕС и на Евростат. Онова, което е проблем, е закостенялостта на пазара на труда. Това ще пречи на изравняването на позициите и на конкурентните предимства на българската икономика с европейската и специално тази в Еврозоната. В тази насока има много лоши идеи за промени в Кодекса на труда, които допълнително закостеняват пазара на труда и ще намалят равнищата на заетост", каза още Красен Станчев.

Той допълни, че вътрешнополитическите проблеми у нас са по-голямата пречка по пътя на България към „чакалнята", а след това и приемането на еврото. "Отлагането или забавянето на процеса не е проблем", допълни икономистът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Сатанаил Български

Излизане от сатанинските съюзи и собствена валутна политика!

26.05.2017 02:21:48

Teodora

Laja, shte ima ogromna inflatsiya, nyama da izdarjim. Shte se naloji da izlezem ot ES.

25.05.2017 20:06:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.