• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Р. Плевнелиев: Следим процеса на вземане на решения във Вашингтон

Р. Плевнелиев: Следим процеса на вземане на решения във Вашингтон

/КРОСС/ „Към момента българското правителство няма каквото и да е предложение, което да можем тепърва да обсъждаме", заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за възможното разполагане на американски войски и въоръжение в Източна Европа и България.

„Към момента следим процеса на вземане на решения във Вашингтон, относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено по източната граница. В рамките на решенията на НАТО допринасяме и отговорно действаме за колективната отбрана. Ако има допълнителни механизми и идеи по линията на двустранното сътрудничество между България и САЩ, ще се отнесем отговорно, когато получим конкретно предложение", посочи Плевнелиев и допълни, че като достоен член на НАТО, България изпълнява плана за готовност, приет през септември в Уелс.

Президентът заяви, че именно затова България от следващата година трябва да започне плавно да увеличава бюджета за отбрана, така че в рамките на 10 години да достигне до 2% от БВП. „За нас единствено 2015 г. ще бъде изключение, защото беше тежка година, видяхме и фалит на голяма банка", каза държавният глава след среща с президента на Португалия Анибал Каваку Силва.

Вчера New York Times разпространи данни, че Полша и Литва водят преговори със САЩ за разполагане на тяхна земя на американско тежко въоръжение. Военните министри на двете страни коментираха изнесеното по-рано от вестника, че Вашингтон обмисля възможността да разположи в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави своя тежка военна техника, достатъчна за 5 хиляди американски военни, като противодействие срещу евентуална руска агресия. Става дума да се успокоят балтийските държави и други страни от Източна Европа, силно разтревожени след присъединяването на Крим и конфликта в Източна Украйна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.