• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Емил Караниколов: България вече е ориентирана за износ на стоки с добавена стойност

Емил Караниколов: България вече е ориентирана за износ на стоки с добавена стойност

/КРОСС/ „Няма как да съм доволен. Доходите на българите все още на са на едно много ниско ниво” това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Икономиката на България върви и това доста сериозно се вижда от всички”, допълни той. Думите му са в отговор на въпроса за баланса между растежа и застоя в икономиката. Той заяви, че имаме икономически ръст и доходите, малко по малко започват да растат и посочи, че само за началото на този месец имаме над 3 процента ръст на износа. „България вече е ориентирана за износ не на ресурси, а на стоки с добавена стойност, някои от тях с висока добавена стойност. Развиваме се все по-добре”, изтъкна министърът.

„Човек никога не получава толкова, колкото иска. Но в крайна сметка, трудът трябва да е оценен достойно. И това е основен приоритет и на правителството, но ние все пак имаме и параметри. До края на мандата сме предвидили минималната заплата да е 650 лв.”, коментира министърът, но обясни, че тези неща няма как да станат едностранно.

„Държавата, все пак, не е основен работодател в България. 70 процента от работодателите са българският и чуждестранният бизнес в България. Т. е., конкуренцията, когато идват повече инвеститори, ще доведе до това, да се повишават доходите”, подчерта Караниколов.

По въпроса за качеството на работната ръка в България, министър Караниколов заяви: „В момента безработицата в България пада на рекордни нива. В заетостта са много хора. Бизнесът търси възможност. Но това са краткосрочни мерки. Ние трябва да инвестираме в децата си. Децата ни трябва да са подготвени да посрещнат четвъртата индустриална революция, а може би като пораснат вече ще е и пета. Ние трябва да ги образоваме. Решаването на проблема с кадрите в близките години е един – преквалификация на хората, които в момента работят”.

„Когато говорим за икономика, ние трябва да сме един голям екип. Това е изключително важно за България. Не да има различни послания, които в крайна сметка не помагат на България. Всички слушат и когато чуят, че някой казва нещо негативно, то веднага отива навсякъде по света”, каза още Емил Караниколов, във връзка с новосъздадения стратегически съвет на президента Радев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.