• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Германия не е изразила готовност да обсъжда приемането на България и Румъния в Шенген

Германия не е изразила готовност да обсъжда приемането на България и Румъния в Шенген

/КРОСС/ Люксембург, който в момента председателства Европейския съвет, е отправил писмено предложение за приемането на България и Румъния в Шенген. То е трябвало да бъде обсъдено на предстоящата на 8 октомври среща на вътрешните министри от общността в рамките на така наречения Съвет „Вътрешни работи". Това е първото такова предложение в писмен вид, обяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева в интервю за BTV.

Съвет „Вътрешни работи" е изключително труден в момента, защото тук става дума за общо мнение по въпроса за сигурността, как се пазят европейските граници и една страна само да възрази, тогава трябва да се реши или да се гласува, или да се отложи обсъждането на темата, обясни Кунева. В хода на разговора се разбра, че Германия не е изразила готовност да се обсъжда приемането на България и Румъния. В тази ситуация Румъния е предпочела да се отложи разглеждането на тази точка за времето, когато ще може да се убеди и последната страна, допълни вицепремиерът.

В момента се наслагват различни проблеми - промяната в шенгенското законодателство, напрежението по границите заради мигрантите и др. Нормално е да поискат време при новите обстоятелства да преценят дали България и Румъния могат да се справят, каза Кунева в коментар на германската позиция.

Кунева припомни, че в началото против членството на България са били осем страни и влизането в споразумението, макар и неформално, се е свързвало с реформата в съдебната система и антикорупцията. Това вече не било така, но пък сега Европа е в момент на изпитание.

„За първи пъти се появява писмено предложение за приемането на България в Шенген и ви уверявам, че рано или късно, ще успеем да го придвижим", обяви Кунева.

Тя обясни, че предложението е било базирано и на проверки за работата на граничния контрол в България. Проверките обаче били преди няколко години, а оттогава част от техниката била остаряла, което налага влагане на нови средства в модернизирането й.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

какъв Шенген с тия мутри във властта???

07.10.2015 22:57:02

Анонимен

То бива да е глупав човек, но тази изби рибата в морето!

07.10.2015 21:34:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.