• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Херо Мустафа: Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема за Белия дом

Херо Мустафа: Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема за Белия дом

/КРОСС/ България и САЩ са установили дълбоко приятелство и стратегическо партньорство, увери американският посланик у нас Н. пр. Херо Мустафа. Посланик Мустафа изнесе публична лекция пред Атлантическия клуб, посветена на „Американско-българските отношения: Следващите 30 години", в която постави специален акцент на резултатите от срещата в Белия дом между президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов и върху сътрудничеството ни в енергетиката.

„Тази година съм особено благодарна, че живея в тази чудесна страна - България. Работя с най-добрия екип и всеки ден научавам повече за българите и тяхната древна култура. Именно заради българският народ, аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни", започна посланик Мустафа на отличен български език, въпреки че е в страната ни само от няколко седмици.

Пред препълнената зала, в която имаше много политици, дипломати и представители на различни институции, американският посланик припомни, че тази година се навършват 30 години от падането на Берлинската стена и 15 години на членството на България в НАТО. „САЩ и България са постигнали много, най-вече в засилването на нашите търговски, военни и икономически отношения", увери тя.

Посланикът на САЩ у нас определи срещата между Тръмп и Борисов като „историческа", в която двете страни са заздравили още повече връзките и сътрудничеството си в областта на сигурността, икономиката и енергетиката.

На всяка една от темите посланик Херо Мустафа отдели специално внимание. В сферата на отбраната и сигурността тя отбеляза, че САЩ и България са осъществили здрава връзка след падането на комунизма, а за пример посочи обучението на американски военни у нас, както и американските инвестиции за развитието на българските военни обекти. „Базата в Ново село прекрасен пример за добрата съвместна работа", отбеляза тя.

Херо Мустафа похвали страната ни и за предприетите стъпки за модернизация на армията и увери, че двете страни ще започнат нов диалог за изграждането на 10-годишен план и двустранно сътрудничество. „САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за получаване на достъп до високотехнологични средства за отбрана", допълни тя.
В областта на икономическото сътрудничество американският посланик отбеляза, че Американски компании са инвестирали над 3 млрд. долара в България, а тези взаимоотношения ще се задълбочават. „Ще работим с вашето правителство и водещи икономически групи, за да помогнем на България да стане жизнено важен член на регионалната и глобална икономика", подчерта Мустафа, но препоръча за целта страната ни да работи за подобрение на инвестиционния климат у нас.

„Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема в Белия дом", увери посланикът и подчерта, че САЩ подкрепя страната ни за усилията за постигане на диверсификация на енергийните доставки, както и да се превърне в регионален център за търговия с газ. "Тръм и Борисов разговаряха как България ще стане истински енергиен хъб. САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „Турски поток", където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще ви направят надежден доставчик на потоци от газ", смята Мустафа. Специален акцент тя постави и на ядрената енергетика, като подчерта, че ще помага за това да бъде прехвърлен американски опит и експертиза в тази област. За целта у нас се очаква да дойдат експерти, които да помогнат за бъдещето изграждане на АЕЦ "Белене".

В близките дни към екипа на посолството в САЩ ще се присъедини и нов съветник по въпросите на върховенството на закона, свободата на словото и борбата с корупцията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.